Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2, ovaj termokapacitet proizvodiće električnu energiju uz znatnu redukciju emisije azotnih oksida u atmosferu.

U Termoelektrani „Kostolac B“ priprema se kapitalni remont bloka B2, u okviru kojeg će biti znatno unapređena zaštita životne sredine.
Planirano je da radovi počnu polovinom 2019. godine. Rukovodilac Službe održavanja u Termoelektrani „Kostolac B“ Željko Ilić ukazuje da realizaciji svakog remonta prethodi dugotrajno i detaljno pripremanje, koje je u ovom slučaju obimnije, imajući u vidu činjenicu da se radi o kapitalnom remontu.

− Ciljevi su nam, kao i uvek, da postignemo optimizaciju rada ovog termokapaciteta, poboljšamo stepen pouzdanosti bloka B2 i bolju kondiciju postrojenja u celini. Kapitalni remont imaće posebnu dimenziju, jer pored standardnih remontih aktivnosti, važan deo obuhvataju i aktivnosti zaštiteživotne sredine. Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2, ovaj termokapacitet proizvodiće električnu energiju uz znatnu redukciju emisije azotnih oksida u atmosferu – rekao je Ilić.

Ugradnjom modernog sistema za smanjenje azotnih oksida, emisija štetnih materija biće ispod 170 miligrama po kubnom metru, uz istovremeno obezbeđenje pouzdanog i efikasnog rada bloka. Ovim postupkom integrisaće se optimizacija rada gorionika uglja zamenom kanala aerosmeše, ugradnjom nove opreme u cilju višestepenog dovođenja vazduha u kotao, kao i tehnologijom koja se prvi put uvodi u Srbiji, a to su dodatne sekundarne mere za smanjenje azotnih oksida.

Značajna aktivnost koju treba posebno izdvojiti je kapitalni remont turbine, koji će obuhvatiti remontne aktivnosti na turbini, visokog,
srednjeg i niskog pritiska.

Iz Termoelektrane „Kostolac B”: Pripreme za kapitalni remont bloka B2 13394
Foto: EPS

− Obavićemo remont svih delova kućišta turbine, izvršiti tehnički pregled, ispitivanja bez razaranja, sanaciju eventualnih oštećenja, dimenzionu kontrolu. Demontažu, transport i remont modula visokog pritiska obaviće izvođač radova u Poljskoj. Uradićemo remont rotora i ležajeva turbine, remont ventilskih komora visokog, srednjeg i niskog pritiska – tehnički pregled, eventualne sanacije, kao i remont uljnih pumpi i ostale standardne opreme na turbini − rekao je Ilić.

U planu je i ugradnja zajedničkog kolektora u potfilteru za prihvat pepela, čime bi bila rešena redundantnost što se tiče pepela u potfilterskom delu. U sklopu ovog kapitalnog remonta su i standardne i nestandardne remontne aktivnosti kod ventilatora, mlinova, odšljakivanja, transporta pepela i šljake, cevnog sistema kotla, dopreme goriva, napojnih pumpi, elektroenergetske opreme, merno-regulacione opreme bloka B2.


380 tona

Kapitalni remont bloka B2 obuhvata i remont rotacionog zagrejača vazduha. Zbog oštećenja saća rotacionog zagrejača vazduha, u cilju poboljšanja razmene toplote, zameniće se oko 380 tona materijala, a zbog poboljšanja zaptivenosti – zaptivni elementi.


Autor: EPS/I. Milovanović

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments