Foto: EPS Energija Kostolac Zoran Miladinović u novom dispečerskom centru

Posle uspostavljanja dispečerskog centra kop „Drmno“ biće lider u implementaciji savremenih tehničko-tehnoloških rešenja za automatizaciju nadzora i proizvodnje

Izgradnja dispečerskog centra za novi Šesti rudarski sistem u kome će biti smeštena oprema za nadzor i upravljanje radom, kako ovim tako i ostalim rudarskim sistemima u proizvodnom procesu, realizuje se u skladu sa rokovima.

Završena je adaptacija predviđenog prostora i sledi postavljanje sofisticirane opreme. Rok za završetak radova na dispečerskom centru je predviđen za avgust – septembar ove godine.

− Prvi korak modernizacije dispečerskog centra započeo je realizacijom projekta iz kineskog kredita koji se odnosi na proširenje proizvodnje kopa na 12 miliona tona uglja godišnje – rekao je Zoran Miladinović, glavni inženjer elektroodržavanja na kopu „Drmno“.

U okviru izgradnje novog Šestog BTO sistema, podseća Miladinović, u delu elektro projektovanja „Paketa 2“, predviđena je izgradnja dispečerskog centra razvojnog tipa, koji će daljim ulaganjima moći da se proširuje na ostale rudarske sisteme.

Izgradnja dispečerskog centra kopa Drmno - Rokovi se poštuju 20429
Savremena oprema Foto: EPS Energija Kostolac

Koncept obuhvata tehnološku kontrolu celokupnog Šestog BTO sistema od radne stanice za pokretanje sistema do kontrolnog centra bagera, transportera, odlagača i TS „Rudnik 5“. Predviđeno je i postavljanje interfonske infrastrukture na celom Šestom BTO sistemu, kao i radio-komunikacije.

− Centar će obezbediti, objašnjava Miladinović, stalno praćenje proizvodnih rezultata, stanje opreme, pamćenje događaja tokom godine, objedinjenu protivpožarnu detekciju, sistem otprašivanja i veliku energetsku efikasnost proizvodnih kapaciteta. Da bi sve funkcionisalo, potrebno je da se oformi komunikaciona mreža sa optičkim kablom dužine 12 kilometara. Ovakvim povezivanjem svi proizvodni kapaciteti postaju jedna celina u sistemu nadzora i upravljanja. Novi bager „SchRs 1400“ i odlagač „PA 8500“ bežičnim linkovima biće povezani u ovaj optički prsten – kaže naš sagovornik.

Potrebno je da se stvore pogodni uslovi za rad ljudi, ali i za funkcionisanje opreme. Sve neželjene promene i narušavanje radnih uslova odmah će se alarmirati na SCADA sistemu dispečerskog centra. Stvaranje jedinstvenog dispečerskog centra PK „Drmno“ zahteva međusobno povezivanje više paketa savremene opreme i realizaciju više uzajamno povezanih projekata. Sektor elektroodržavanja, grupa za građevinske poslove u Ogranku „TE-KO Kostolac“, zajedno sa najvišim menadžmentom EPS-a, daju ogroman doprinos u realizaciji posla.

Autor: EPS Energija/S. Srećković

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments