Cilj projekta je ispunjavanje domaće i strane zakonske regulative vezane za energetski sektor i zaštitu životne sredine.

U termoelektrani „Kostolac B“ uskoro počinje realizacija još jednog velikog projekta za unapređenje zaštite životne sredine – izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Dobijanje građevinske dozvole za izgradnju očekuje se krajem februara, a početak radova planiran je u martu. Prema ugovoru, postrojenja treba da budu izgrađena do 25. decembra 2019, kada se očekuje puštanje u probni rad sa dokazivanjem ugovornih parametara postrojenja.

Tada treba da bude potpisan i sertifikat o preuzimanju.− U termoelektrani „Kostolac B“ planirana je izgradnja tri velika postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i četiri separatora ulja za prečišćavanje atmosferskih voda. Izgradiće se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nakon odsumporavanja i hemijske pripreme vode, postrojenje za prečišćavanje zauljenih i zamazućenih otpadnih voda i postrojenje za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda − rekla je Ljiljana Velimirović, menadžer projekta.

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u TE "Kostolac B" - Radovi počinju u martu 14808
Foto. EPS Energija

Vrednost projekta

Ugovori za realizaciju projekta o radovima i uslugama već su potpisani. – Ukupna vrednost ugovora o radovima je 5,4 miliona evra. Veći deo sredstava, u iznosu od 4,2 miliona evra, pokriće se iz fondova Evropske unije. EPS će učestvovati sa 740.000 evra, a planirana vrednost naknadnih radova je oko 494.000 evra − navela je Ljiljana Velimirović.Ukupna vrednost ugovora o uslugama je 507.000 evra. Za ove namene predviđena su sredstva Evropske unije u iznosu od 456.300 evra, dok će EPS učestvovati sa 50.700 evra. Projektom su obuhvaćene i dodatne količine otpadnih voda koje će nastajati na budućem bloku B3, snage 350 megavata.

Ona je istakla da je taj projekat deo nacionalnog programa IPA 2013, koji se finansira sredstvima Evropske unije i Republike Srbije, koje će obezbediti „Elektroprivreda Srbije“. Cilj projekta je ispunjavanje domaće i strane zakonske regulative vezane za energetski sektor i zaštitu životne sredine.Tokom tehnoloških procesa u proizvodnji električne energije u TE „Kostolac B“ dolazi do zagađenja procesne vode i pojave velike količine kontaminiranih otpadnih voda. Kao posledica padavina i spiranja terena u okviru termoelektrane javljaju se određene količine zagađenih voda koje se takođe moraju prečistiti pre ispuštanja u prirodni recipijent, reku Mlavu.

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u TE "Kostolac B" - Radovi počinju u martu 14808
Foto. EPS Energija

Deo zaprljanih procesnih otpadnih voda transportuje se preko sistema za transport pepela i šljake na deponiju pepela. Od svih otpadnih voda koje nastaju u procesu rada termoelektrane, u ovom trenutku postoji jedino „Biodisk“, postrojenje za prečišćavanje sanitarne otpadne vode.

Autor: EPS Energija/P. Životić

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments