Prva nacionalna izložba akvarela „Ta divna Srbija“ udruženja INTERNATIONAL WATERCOLOR SOCIETY – IWS Serbia, otvorena je u Galeriji „Krug“ u Petrovcu na Mlavi.
Ovo je nacionalna izložba, pošto su na takmičenju nastupali samo naši slikari (46), ali, kao umetnici iz drugih zemalja sveta učestvovali na konkursu (24), ova izložba je suštinski međunarodna. Na zidovima Petrovačke galerije ′′ Krug ′′ možete, pored radova akvarela iz Srbije, videti i likovna ostvarenja Argentine, Bangladeša, Irske, Italije, Japana, Perua, Severne Makedonije, Španije i Turske. Otvaranju su prisustvovali organizator (takođe jedan od učesnika) izložbe, Tatjana Karabašević, kao i jedna od umetnika, Ivana Kovačević iz Beograda.
Izložba akvarela "Ta divna Srbija" u galeriji "Krug" 50466
Foto: Iws Serbia Serbia
Šta simboliše akvarel?
Slike sa akvarelom smatraju se jedinstvenim načinom kreativnog predstavljanja snova, iluzija, emocija i svetlih osećanja pomoću pigmenata koji rastvaraju u vodi.
Osnovni moto organizacije ove izložbe je afirmacija akvarela u Srbiji.
Od 46 domaćih umetnika nagrađeni su: Mara Stamatovski za portret kraljice Marije Karađorđević i Dejan Ševo za panoramu Sremskih Karlovaca. Od stranih umetnika izložena su dela 11 slikara iz Japana, po dva iz Kanade, Bangladeša, Italije, i po jedan iz Argentine, Irske, Perua, Meksika, Austrije, Poljske, Turske, Španije, Ukrajine i Severne Makedonije.
Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu do 15.marta od 8 do 20 časova.

 

 

Izložba akvarela "Ta divna Srbija" u galeriji "Krug" 50466
Foto: Iws Serbia Serbia

Izvor:

Rtv Mlava