Izložba Mihajla Pupina pod nazivom „Od Pašnjaka do naučenjaka“ danas je otvorena u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu i trajaće tri nedelje.

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica udruženja Mihajla Pupina, nada se da će ova izložba malo mesta stvoriti za ime izvorskog pastira. Mihajlo Pupin je bio jedan od najvećih naučnika u srpskoj istoriji. Bio je naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD.

Mihajlo Pupin je bio najveći zaštitnik i dobrotvor koga je srpski narod ikada imao, ističe predsednica udruženja Mihajla Pupina.

Izložba Mihajlo Pupin "Sa pašnjaka do naučenjaka" u Požarevcu 42394

Milutin Stanković, predsednik saveza inženjera i tehničara grada Požarevca, naglasio je da mu je posebno zadovoljstvo što će 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, izložba biti u našem gradu. Mihajlo Idvorski Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, kao jedno od desetoro dece roditelja Konstantina i Olimpijade. Mada sami zemljoradnici, usmeravali su ga ka školi, i motivisali da se obrazuje.

Stanković ističe da pored pomenutih velikana, ima još puno onih koji su stvarali, radili u Požarevcu, a nisu im se na adekvatan način odužili.  Tim povodom u Galeriji savremene umetnosti, 15. decembra biće otvorena izložba o prvom profesoru agronomije, doktoru nauka, Đorđu Radiću, našem prvom profesoru i osnivaču Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu. Nakon te izložbe, organizovaće se i niz drugih, za naše velikane koji su nekim delom bili vezani za Požarevac, bilo da su rođeni tu, radili ili stvarali.

(Prilikom dolaska obavezno je pridržavanje svih mera zaštite protiv COVID-a 19.).

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments