U duhu pravoslavlja i u susret velikom hrišćanskom prazniku, Crkva Svetog Maksima Ispovednika i Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma „OD KNjIGE DO DUŠE“ priredili su u četvrtak, 28. marta u Crkvenoj sali u Kostolcu IZLOŽBU POSNE HRANE, koja je bila upotpunjena pesmama crkvenog hora, poezijom i duhovnim pričama.


U pripremi posne hrane učestvovali su članovi Udruženja „Od knjige do duše“: Renata Minić, Marija Kopun, Nevena Vuksanović, Ružica Živković, Jovo Ćulibrk, Vesna Radivojević, Magdalena Redžović, Gordana Slavković, Dragoslav Slavković, Matilda Veljković, Suzana Nenić, Milica Isaković, Vera Savković, Zorica Branković, Dragica Stefanović, Slobodanka Trajković, Aleksandra Ikić Miladinović, Željko Miladinović, Dragan Žuržević, Slobodan Janković, Marijana Janković, Franjo Feješ, Goran Minić, Negica Pavlović, Ankica Zarić i Dijana Minić.

Izložba POSNIH JELA u crkvi u Kostolcu 16595


Na meniju su se našla posna jela: pite sa krompirom, pite sa zeljem i prazilukom, prebranac, pite sa kupusom, pite sa koprivama, suve paprike punjene bukovačama i pirinčem, pite sa pečurkama, musaka od zelja, suve paprike punjene pirinčem i orasima, zapečeni krompir, perece, rolat sa tunjevinom, punjene pečurke, pljeskavice od ribe, pljeskavice od soje, salata (pečurke, avokado, celer), salata (cvekla sa bademima), salata (kukuruz, pasulj, praziluk, krompir), salata sa ljutom paprikom i prazilukom, palenta sa suvim šljivama, pogače, proje, pite sa višnjama, pite sa jabukama, pite sa dulekom, sudžuk, oblande, medeno srce, posni mafini, korpice sa dulekom i suvim šljivama, baklave, vanilice, lenja pita sa dunjom…

Izložba POSNIH JELA u crkvi u Kostolcu 16595


Duhovne priče i pesme čitali su: Marija Kopun, Renata Minić, Vesna Radivojević, Matilda Veljković, Katarina Lazić, Vojkan Ivković i Dragan Žuržević.

Izložba POSNIH JELA u crkvi u Kostolcu 16595


Suština posta nije samo u uzdržavanju od mrsnih jela, već je i u udaljenju od svakog greha: mržnje, zavisti, ogovaranja, zlih dela. Suština posta je da nas podseti na sve ono što je dobro u ljudima – na dobročinstvo i ljubav prema Bogu i prema bližnjima.


0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments