Radovi učenika koji su učestvovali na kreativnim radionicama u sklopu “Male škole srednjeg veka”, održanih u Centru za kulturu od 18. do 22. novembra, izloženi su od 5. decembra u OŠ „Dositej Obradović“ Požarevac.
Izložba “Mala škola srednjeg veka” postavljena je u Glavnom holu škole do 25. decembra, a najbolji radovi će biti proglašeni na zatvaranju izložbe.  Tokom pet dana “Male škole srednjeg veka”, učešće je uzelo 450 učenika požarevačkih osnovnih škola, sa ciljem da se deci približe kreativne veštine srpskog srednjeg veka i ukaže na umetničke domete zlatnog doba naše srednjovekovne države.
Izložba radova učesnika radionice "Mala škola srednjeg veka" 26860
Kroz pet modula učenici su imali priliku da uče o:
1. INICIJALIMA –  radionicu je vodila Jelena Arsenijević, slikar i preparator, koja je deci približila srednjovekovno ukrašavanje knjižnih iluminacija, kroz primere oslikavanja početnih slova – inicijala iz Miroslavljevog jevanđelja. Učenicima je takođe demonstrirana i veština pečatiranja voskom.
2. KALIGRAFIJI – radionicu je vodila Silvana Ručnov, slikar i kaligraf, koja je deci približila ideju lepog i preciznog pisanja trskom i mastilom, kroz nekoliko kaligrafskih vežbi i zapisivanjem starih srpskih pouka i poslovica.
3. IKONOPISU- radionicu je vodila Jelena Marković, istoričar umetnosti i ikonopisac, koja je deci pokazala kako se pravi jajčana tempera od žumanaca i pigmenata, te kako se postavlja šema za lik svetitelja u tačnim proporcijama.
4. NAKITU i ORNAMENTU – radionicu je vodila Julija Bašić, istoričar umetnosti, koja je sa decom izučavala najpoznatije ornamente sa srpskih srednjovekovnih fresaka, a koje su koristili za izradu i ukrašavanje  epimanika – srednjovekovnih narukvica, krstoobraznih fibula (broševa) i preprendulija (minđuša).
5. KOSTIMU – radionicu je vodila Tina Leposavić, kostimograf, koja je sa decom analizirala svu srednjovekovnu odeću naših vladara, vojnika, svetitelja te decu izučila u pravljenju carskih kruna, štitova, i ukrašavanju celokupnog carskog ornata.
Tokom svih modula, deca su imala priliku da vide izložene replike kostima Despota Đurđa Brankovića i njegove dece, koje nam je za ovu priliku ustupio Centar za kulturu Smederevo, zatim replike rozeta i ikona iz crkava Moravske škole, kao i rekonstrukciju srednjovekovnih povelja i gramata.
U sklopu “Male škole srednjeg veka” učestvovali su učenici svih osnovnih škola u Požarevcu, a najaktivniji je bio kolektiv OŠ “Sveti Sava” i nastavnik istorije Petar Pantić, učiteljica Aleksandra Milošević iz OŠ “Kralj Aleksandar I” kao i  OŠ “Dositej Obradović” i njihovi učitelji i nastavnici: Vesna Nedeljković, Jelena Ilić, Gordana Petković, Vojka Milovanović Jovanka Likar, Dejan Regeljac, Ana Ivanović, Irena Josifijević, Marina Đukanović i Žaklina Redić.
Izložbu “Mala škola srednjeg veka” možete pogledati u Glavnom holu OŠ “Dositej Obradović” koju su deca svojim znanjem i veštinama pripremila za sve nas.

Organizator projekta je Art Distrikt. Projekat je sufinansiran od strane grada Požarevca preko programa podrške NVO udruženjima koja su od javnog interesa za grad Požarevac u 2019. godini, u partnerstvu sa Omladinom JAZAS-a Požareva

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments