Povodom Novembarskih dana kulture u Galeriji savremene umetnosti 8. novembra 2019.g. otvorena je izložba pod nazivom USITNJAVANJE – Priča o avanu.

Izložba „USITNJAVANJE – Priča o avanu“ 25780
Organizatori izložbe su: Narodni muzej Požarevac, Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike – Beograd, Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autori izložbe: Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić.
Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan – kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije.

Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena.

Izložba „USITNJAVANJE – Priča o avanu“ 25780

U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta počinje da se koristi brinza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala.

Na izložbi su predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike, Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Grada u Beogradu, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina i iz privatnih kolekcija.

Izložba „USITNJAVANJE – Priča o avanu“ 25780
Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratio dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu koji je pozdravio goste i zahvalio se ZU Apoteka Požarevac na saradnji pri organizaciji ove izložbe.

Nakon toga posetiocima se obratila Jelena Manojlović, diplomirani farmaceut, kustos sa Farmaceutskog fakulteta koja je kazala:

“U ime autora izložbe Svetlane Mitrović, Miloša Matića, Ivana Stanića, Daniele Pejović i u svoje ime želim da se zahvalim svim saradnicima bez kojih ova izložba ne bi bila realizovana. To su: Muzej Grada Beograda, Narodni muzej iz Požarevca, Arheološki institut SANU, mr Stevanu Vukovu, Dragani Spasić – Đurić i Vesni Bikić koji su ustupili materijal za izložbu“.

Izložbu je otvorio direktor ZU „Apoteka Požarevac“ Nebojša Jorgovanović koji je govorio o avanu kao simbolu farmacije i njegovom istorijskom značaju.

Izložba „USITNJAVANJE – Priča o avanu“ 25780
Izložba je otvorena do 19. novembra. Ulaz je slobodan.

Izvor: GSU

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments