Omladina JAZAS-a Požarevac sprovodi projekat „Pun pogodak“, koji finansira OPENS – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad kroz projekat „Omladinski duh u sportskom radu“ koji sprovodi NAPOR – Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada. Projekat Pun pogodak ima za cilj povećanje kulturno-sportskih aktivnosti za mlade u Požarevcu.

Partneri na projektu su FIT 012 i Art distrikt.

Mladi u Požarevcu su u istraživanju obavljenom za potrebe lokalnog akcionog plana kao probleme identifikovali manjak sportskih i kulturnih aktivnosti za mlade. Prema lokalnom akcionom planu za mlade za period 2017.-2020., 45% mladih provodi svoje slobodno vreme uz internet kod kuće a samo 20% uz neku vrstu sporta. Što se tiče kulturnih aktivnosti, mladi najčešće posećuju žurke (33%), koncerte 20% mladih, pozorište 12% a bioskop 22%. Svaki treći anketirani se opredelio da kulturne sadržaje posećuje u drugom gradu, u Požarevcu ih posećuju 24% mladih a 19% mladih nigde ne oplemenjuje svoje vreme kulturnim sadržajem.

Imajući u vidu ovu statistiku, jasno je da mladima nedostaje kuturno-sportskog sadržaja i da nemaju uticaj na kreiranje istog sadržaja. Ovim projektom želimo da mlade motivišemo da se bave kulturom i fizičkom aktivnošću kao i da sami naprave godišnji akcioni plan vezan za sport nadovezan na deo LAPa za mlade u 2020. godini, a koji će biti prosleđen gradskom veću.

Projekat će se sprovoditi do polovine juna, a sa grupom od 15 mladih. Grupa će prvo proći kroz radionicu za organizovanje događaja i kasnije učestvovati u organizaciji ostalih aktivnosti, u šta spadaju obeležavanje Svetskog dana sporta, Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, kreativna radionica, onlajn kampanja o značaju fizičke aktivnosti i kasnije o kulturnom značaju, pa obilazak muzeja i na kraju godišnji akcioni plan za sport nadovezan na LAP.

Želimo da mlade osposobimo za samostalno organizovanje događaja, da ih naučimo zašto treba da se bave fizičkom aktivnošću i da mogu da doprinesu kreiranju programa za mlade

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments