Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici jedinica Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije i danas angažovani na sprovođenju mera za sprečavanje širenja COVID-19 širom zemlje.

U saopštenju se navodi da je u toku dana obavljena preventivna dezinfekcija ulica i javnih površina u Varvarinu.

Na Beogradskom i Novosadskom sajmu i hali „Čair” u Nišu jedinice ABHO svakodnevno sprovode biološku dezinfekciju ljudi i pokretnih stvari radi suzbijanja i sprečavanja širenja infekcije.

Takođe, jedna ekipa svakodnevno je angažovana u Beogradu na dezinfekciji vozila, medicinskoj kontroli lekara iz Kine i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji učestvuju na sprečavanju širenja COVID-19.

Više mobilnih ekipa radi na različitim lokacijama, sa zadatkom preventivne dezinfekcije komunikacija i javnih površina.

Za preventivne dezinfekcije angažovano je vozilo „Automobil cisterna za dekontaminaciju M-78“, uz upotrebu natrijum-hipohlorida kao sredstva za dezinfekciju.

Angažovana je i ekipa na dezinfekciji ulica i javnih površina u Ćupriji, na osnovu zahteva Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i komunikacije od Senjskih rudnika do Vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ i komunikacija u okviru Vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“.

Jedinice ABHO realizuju zadatke uz maksimalno poštovanje svih opštih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja virusne infekcije i posebnih mera zaštite prilikom realizacije zadataka dezinfekcije, dodaje se u saopštenju