Jelena Aćimović, svetska šampionka u zavarivanju, od 15. avgusta počela je da radi kao zavarivač pripravnik u „Metalu“. Njen radni dan počinje tako što svakog jutra u svojoj kući u Velikim Crljenima obuče plavi radnički kombinezon i cipele, a zatim se doveze na posao u „Metal“.

Na početku svoje priče ova mlada devojka rekla nam je da je sebe oduvek zamišljala u plavoj uniformi, ali kao policajku. Smer za obrazovanje mašinskih tehničara za reparaturu u Tehničkoj školi „Kolubara“ u Lazarevcu upisala je jer joj je na putu do tog cilja bila potrebna diploma neke četvorogodišnje škole.

Jelena Aćimović, svetska šampionka u zavarivanju 10635

– Ubrzo se desilo da sam u okviru praktične nastave pokušala da napravim zavar, takozvanu gusenicu, i iz prvog puta sam uspela. Mislila sam da je u pitanju slučajnost, ali profesor Ivan Gajić nagovorio me je da probam ponovo. Ispostavilo se da mi baš ide od ruke – objašnjava Jelena.

 

Tako je otkriven talenat koji je kasnije u kombinaciji sa njenom mirnom rukom i mentalnom stabilnošću doveo do odličnih rezultata i brojnih nagrada. Strah od aparata za zavarivanje, koji ju je na početku dosta sputavao, Jelena je uspešno prevazišla vežbom.

– Vežbala sam i pripremala se za nadmetanja i vikendima i praznicima. Sav uloženi trud vraćao mi se kroz zadovoljstvo koje za mene predstavlja činjenica da svojim radom doprinosim nastanku neke konstrukcije, jer je to poseban vid stvaranja i kreativnosti – govori Jelena, čiji je stric takođe zavarivač.

Jelena Aćimović, svetska šampionka u zavarivanju 10635

Ideja o policijskoj obuci u Sremskoj Kamenici izbledela je onog momenta kada je osvojila nagrade na državnom, dva evropska, a zatim i na svetskom takmičenju zavarivača u Tokiju. Na ovom poslednjem osvojila je  treće mesto i bila najbolje plasirana žena među koleginicama iz celog sveta. Uspesi su je kvalifikovali za zaposlenje u „Kolubari“, pa ova mlada devojka već samostalno realizuje radne zadatke, rame uz rame sa iskusnijim kolegama.

S obzirom na to da su zavarivači izuzetno cenjeni i traženi svuda u svetu, kaže da je dobila nekoliko primamljivih ponuda da radi u inostranstvu. Ipak, rešila je da ostane u svojoj zemlji.