HRABROST I ODGOVORNOST

Hrabrost i odgovornost uvek su bili činioci hrišćanskog života. Rane hrišćanske mučenike krasila je istinska hrabrost- bez dvoumljenja i sumnje išli su na gubilište, životima braneći svoju veru. Ali u odnosima vere nikada nisu gubili odgovornost i to pred Bogom, pred zajednicom crkve i sobom. Upravo težeći ka spasenju vernici u svakom vremenu stražili su i bivali oprezni, da sa jedne strane ne izdaju veru, a sa druge ne budu obmanuti od strane kneza tame i njegovih slugu.

Evo i nas pred jednom praktičnom situacijom provere naše (ne) vere.

Jedan stav koji se propagira, govori da po cenu svega istrajemo u odbrani svoje vere, posebno kada je u pitanju bogoslužbeni život i pre svega primanje sv. tajne pričešća!

Sa druge strane, pod pritiskom nekontrolisanog širenja virusa, država zbog svesti o bezbednosti svojih građana uvodi vanredno stanje, koje zbog ne discipline biva prošireno policijskim časom.

Pitanje za nas pravoslavne hrišćane glasi: KAKAV STAV TREBA ZAUZETI U ODNOSU NA ODLASKE NA BOGOSLUŽENjA U OVE DANE VANREDNOG STANjA?

Republika Srbija dekretom u vanrednim okolnostima NIJE ZABRANILA odlaske na sveta bogosluženja, ali je SA PAŽNjOM PREPORUČENO izbegavanje skupova na malim prostorima, kako bi se izbeglo širenje virusa. I Sv. Sinod naše Crkve, kao i episkopat lokalno POZIVAJU NA POSLUŠNOST ODLUKAMA DRŽAVE u ovom teškom vremenu.

Savesna pastirska pouka glasi:

1. Poslušajmo preporuke i svoju veru čuvajmo tako što ćemo izbegavati da ugrozimo svoje bližnje i sebe, posebno one koji su starije dobi.

2. Ako odlazimo u hramove imajmo svesti da ne pravimo preterane gužve i ne zadržavajmo se prekomerno. Posebno poštujmo preporuku ne celivanja, zbog bližnjih slabijih u veri.

3. Vreme u domovima provodimo u molitvi i čitanju. Udahnimo svež vazduh, osetimo sunce, u dvorištima ili sa balkona i prozora

4. Dani su posta- postimo i umnožimo pobožnost svoju pojačanom molitvom, pozitivnim mislima, delima milosrđa. Mlađi neka obiđu starije, pomognu im, dopreme namirnice

5. Čitajmo dušekorisno štivo i opštu prigodnu literaturu

6. Izbegavajmo kretanje bez potrebe. Odložimo hodočašća za naredni perod. Jedimo dosta voća i povrća. Unosimo vitamine.

7. Ne gnevimo se, ne paničimo, pokažimo hrišćansko trpljenje i sastradavanje sa bližnjima u ovim okolnostima.

8. Imajmo punu slobodu da pozovemo sveštenika i jedni druge, radi saveta i utehe.

9. Hrišćani smo tako se ponašajmo i delajmo, a ne kao ljudi bez vere, ljubavi i nade.

10. Na Sv. Liturgijama sa pažnjom i strahom Božijim pristupajmo Sv. Pričešću, sa svešću da nam je ono lek besmrtnosti i svedočanstvo zajednice sa Hristom ovde i sada, zarad večnosti.

IAKO SMO SRBI KOJE ODLIKUJE INAT KAO OSOBINA, DANAS U OVOM VREMENU BUDIMO IZNAD TOGA POSLUŠAJMO, BUDIMO SAVESNI, ČUVAJMO I SEBE I BLIŽNjE I ISPUNIĆEMO SVOJU VERU NA DELU.

REČI BLAGE NEKA NAS KRASE, ARGUMENTI LjUBAVI I ŽRTVE ZA BLIŽNjE NEKA NADJAČAJU SEBIČNOST I SAMODOVOLjNOST.

OVO JE ISKUŠENjE, NEDAJMO KORONI 2020. DA IZVOJUJE POBEDU. MI SMO POBEDNICI U IME HRISTOVO.

jeromonah Dimitrije, iguman tumanski

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments