STANjE NA PUTEVIMA U REPUBLICI SRBIJI

JP Putevi Srbije posebnu pažnju poklanja organizaciji rada Zimske službe, održavanju prohodnosti puteva i obaveštavanju javnosti o stanju na putevima.

JP Putevi Srbije na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe, obaveštava javnost da je stanje na putevima u Republici Srbiji, na dan 18.12.2018.g. u 9:19 časova, sledeće:

Na najopterećenijim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Novog Pazara, Valjeva, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja!

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja!

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Požege, Užica, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja!

Napomena za Zaječar: Mestimično stvaranje nanosa na prevojima. Sitni odroni, duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima. Najviše ih ima na putu I B – 34 (Đerdapska magistrala) gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Napomena za Kruševac: Na državnim putevima I i II reda postavljena je saobraćajna signalzacija zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere u vreme snežnih padavina i to, na državnom putu II A -207 deonica Jošanička Banja – Grčak, na državnom putu II A -208 deonica Vrnjci – Stanišinci – Grčak, na državnom putu II A -209 deonica Dobre Vode – Stanišinci.

Napomena za Kruševac C8: Na državnim putevima I i II reda postavljena je saobraćajna signalzacija zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere u vreme snežnih padavina i to na državnom putu II A -211 na deonici Brzeće-Kopaonik. Takođe je postavljena i saobraćajna signalizacija I -11 klizav kolovoz , III -67 preporučena brzina 40km, klizav kolovoz usled pojave snega,poledice i leda) za deonice koje su podložne stvaranju leda i poledice i to na državnom putu II A -208 deonica Brus-Razbojna od km 51+580 do km 52+750 i od km 55+622 do km 56+405, na državnom putu II A -211 deonica Brus-Brzeće od km 41+465 do km 42+075 i od km 48+050 do km 49+046, na državnom putu II A -215 deonica Kruševac-Kaonik od km 9+620 do km 12+080.

POLEDICA

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

MAGLA

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Prilazi graničnim prelazima:

II A-171 Dub – Bajina Bašta – državna granica sa BiH (granični prelaz Bajna Bašta), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-191 Bistrica – Priboj – državna granica sa BiH (granični prelaz Uvac), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-193 državna granica sa BiH – Sjeverin – državna granica sa Bosnom i Hercegovinom, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II B-320 Bogatić – Glogovac – Crna Bara – državna granica sa Bosnom i Hercegovinom, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-192 državna granica sa CG (granični prelaz Čemerno) – državna granica sa BiH (granični prelaz Vagan), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II B-403 Kaluđerske Bare – Mitrovac – Zaovine, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-168 veza sa državnim putem I B 35 – Dušanovac- državna granica sa Rumunijom (granični prelaz Kusjak), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-235 Trgovište – Kalovo, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II B-258 Čukarka – granica SRB/BJRM, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-220 Minićevo – Novo Korito (granica SRB/BUG), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-197 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Duga Poljana – Rasno – Karajukića Bunari – Ugao – državna granica sa CG, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-201 Sjenica – Krajnoviće – Bare – Vrbnica – državna granica sa CG, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-201 Vrbnica – Granica SRB/CG (Vrbnica), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-205 Tutin – Godovo – državna granica sa CG (granični prelaz Vuča), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-22 Granica PZP Čačak/Novi Pazar (Adrani) – Kraljevo – Raška – Novi Pazar – Ribariće – državna granica sa CG (granični prelaz Mehov Krš), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

JP Putevi Srbije apeluje da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji, jer zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza moguće je stvaranje poledice.