Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da se razrađuje desetak modela i podmodela za nastavu od septembra. Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno za prvake, istakao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, razrađuje se desetak modela i podmodela, a nijedna škola nema iste uslove, sve zavisi od prostora.

„Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano“, istakao je ministar.

Što se tiče srednjoškolaca i studenata, tu kako kaže, nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmenično, po ciklusima.

Ukazuje da je kod osnovaca problem, jer ima i zakonski član koji kaže da ne mogu deca do 12. godine da ostanu sama kod kuće. Kaže da se nastavljaju pripreme za snimanje od kuće kod profesora, i da se septembar uveliko snima.

„Posmatramo mnoge zemlje, sa Slovencima održavano bliske kontake, sa određenim nemačkim pokrajinama i usaglasili smo se da ovaj model koji mi radimo rade i oni“, rekao je Šarčević.

„Postali smo evropske zvezde pa i nas pitaju, kombinacija modela poštujući pandemiju.
Moramo da budemo obazrivi, svi ćemo biti na ispitu i roditelji i škola“, kaže ministar prosvete.

Govoreći o tome ko se najbolje snašao u onaljan nastavi, Šarčević kaže da su se svi nastavnici pokazali osim manjeg broja nastavnika.

„Tri godine radimo na reformama školskog sistema. Prave rezultate vidimo 2022. godine“, kaže on.

Saradnja sa fakultetima

Govoreći o budućim brucošima, kaže da je saradnja sa univerzitetima nikad bolja.

„Ko god bude ministar, moralo bi se u toku avgusta uraditi pravilnik za polaganje ispita onlajn, jer naš zakon to ne podržava“, kaže Šarčević.

U septembru da se sve uradi po hitnom postupku, da bi se u oktobru našla izmena oko onlajn polaganja ispita, rekao je Šarčević.

Utisci o upisu brucoša su odlični, kaže ministar i dodaje da će prave rezultate imati 17. jula. Prednjače medicina, stomatologija, psihologija, inženjerske studije su tražene, FON, a odlično su prošli i umetnički fakulteti.

„Videćemo 17. šta će se pojaviti kao još želja studenata“, rekao je on i dodao da su dodatni rokovi u nadležnosti visokog obrazovanjaa.

Biće dovoljno ispitnih rokova

„Moramo da se prilagođavamo, biće dovoljno rokova“, kaže Šarčević.

Što se tiče domova, Šarčević ukazuje da je bio nesporazum o broju zaraženih studenata. „Danas imamo 40 studenata koji su u karantinu. Mnogo je više zaraženih studenata kod kuće“, istakao je ministar.

„U domovima žive najbolji studenti i koji su slabije situirani, vrlo se revnosni, brzo smo reagovali, primio sam ih, dogovorili smo benefitne uslove“, rekao je Šarčević.

U toku leta studenti odlaze polako, neće ih biti više od 3.500, zaključio je Šarčević.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments