Epidemija koronavirusa nametnula je nova pravila ponašanja u školi od 1. septembra, a obavezno nošenje maski i fizička distanca od vršnjaka, za decu može biti stresno i traumatično, upozoravaju stručnjaci i ističu da će važnu ulogu u prihvatanju i privikavanju mališana na novu realnost imati pristup roditelja i učitelja.

Da bi učenici, pre svega prvaci, za koje je polazak u školu veliki događaj, ali i đaci starijih razreda shvatili da moraju da nose maske, tome treba pristupiti kroz igru i određene rituale i masku im približiti kao zanimljivost, kaže psiholog i dečiji psihoterapeut Snežana Anđelić.

Kako da deca prihvate nova pravila ponašanja u školi 40885

 

„Maska neka bude zanimljiva, a ne klasična medicinska, ali i ta uz flomastere, boje, šljokice može da postane atrakcija, a ne teret za decu, a i da se roditelji ne izlažu trošku”, kaže Anđelić za Tanjug.

Napominje da je presudan stav roditelja i da će, ako oni imaju otpor prema nošenju maske, i deca imati otpor prema toj obavezi, dok je obaveza učitelja da na prvom času nošenje maski približe deci na jednostavan, zanimljiv i zabavan način kroz priču i igru.

„Ako to bude uz pretnje – „stavljaj tu masku, nemoj da skidaš”, deca će to doživeti kao katastrofu. Budimo blagi, ako dete i skine masku, treba mu na jednostavn način objasniti zašto je važno da je nosi, a ne zastrašivanjem virusom jer onda je dete napeto, uznemireno, plačljivo, pruža otpor…”, naglašava Anđelić.

Napominje da će biti potrebno vreme da deca prihvate da će biti odvojeni u grupama i da treba da izbegavaju blizak kontakt sa vršnjacima jer, kako kaže, to za njih nije prirodno stanje.

„Deca su impulsivna, ne ponašaju se ‘planski’. Mi stariji znamo da ne treba da se rukujemo i naš mozak to registruje, a kako to objasniti detetu koje, kad vidi druga ili drugaricu, trči da se zagrle”, kaže psiholog.

Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE .

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments