… da naučimo lekciju iz lokalpatriotizma …

Ako bi se sprovelo istraživanje među Požarevljanima da li znaju legendu o tome kako je njihov grad dobio ime, šta mislite, koliko bi njih to znalo? Mislim da je procena od oko 5% previše optimistička. Nažalost…
Zbog toga će posetioci Poportala danas to naučiti i povećati ovaj procenat, srazmerno broju pregleda naše stranice (to je već viša matematika). Tako da ćete znati odgovor ako vas to bude pitao tamo neki Smederevac, Beograđanin ili Njujorker.
Legenda o nastanku imena Požarevac je vezana za Vuka Grgurevića, sina Grgura Brankovića, unuka Đurđa Brankovića i praunuka Vuka Brankovića. Bio je vazal mađarskog kralja i često ratovao protiv Turaka. Zbog svojih ratničkih uspeha, opevan je u narodnim pesmama i u njima dobio ime Zmaj Ognjeni Vuk.

Kako je POŽAREVAC dobio ime 308
Krajem XV veka srpska država više nije postojala. Od potomaka nekada moćne srpske aristokratije ostao je samo Vuk Grgurević iz dinastije Brankovića. Ratovao je u službi mađarskog kralja Matije Korvina i zbog svoje hrabrosti i brojnih pobeda stekao veliki ugled i dobio posede u Sremu ali i despotsku titulu. Međutim, Vuk je bio despot bez despotovine. Srpski odredi kojima je komandovao nisu bili dovoljni da na duže vreme zadrži osvojene teritorije južno od Save i Dunava i na njima pokuša obnoviti Srbiju.
Po starom srpskom običaju, nesloga nas je uvek pratila. Najčuveniji Srbin svog vremena je imao protivnike i u sopstvenom narodu. Veruje se da od njih potiče najpoznatija zabluda naše istorije – da je Vuk Branković izdao kneza Lazara na Kosovu. Neznajući kako drugačije da naude poslednjoj nadi za obnovu srpske države, proturili su priču da je njegov pradeda izdajnik i direktan krivac za poraz na Kosovu. Tada nije bilo korumpiranih novinara ali je bilo korumpiranih guslara, a tehnika beskrupuloznog blaćenja se nije mnogo promenila kroz vekove. Ova laž je sa takvim uspehom plasirana, da je Vuk Branković i dan-danas sinonim za izdaju.
No, vratimo se temi…
Legenda nam govori da je Turčin Alibeg poharao Vukove dvore, a ovaj ga izazvao na dvoboj. Naravno, naš junak je bio jači od njihovog, pa je Turčin pobegao. Sakrio se u nekom selu u okolini Smedereva, gde seljani nisu hteli da ga izdaju, pa im je Zmaj Ognjeni Vuk pobio sve muškarce. Zbog toga se to selo danas zove Udovice. Alibeg je pobegao preko Morave, ovde gde smo mi sada, i sakrio se u gustoj trsci. Vuk nije mogao da ga nađe ali, pošto junaci u legendama nisu samo jaki, hrabri i zgodni, već i pametni, zapalio je svu trsku. U ovom velikom požaru izgoreo je turski dušmanin, a mesto gde se to desilo nazvano je Požarevac.
Kad smo već tu, da naučimo da se naš grad pod tim imenom prvi put pominje 1467. godine. Postaje poznat 1718. godine, kada je u njemu potpisan mir između Austrije i Venecije sa jedne, i Turske sa druge strane. U vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića postaje druga prestonica Srbije i doživljava veliki procvat. Poznati Požarevljani su Milenko Stojković, Milena Pavlović Barili, Milivoj Živanović … Negativce iz novije istorije ne spominjite, osim ako vas ne pitaju za njih!

klik ovde za sjajan dokumentarni film RTS-a o Zmaj Ognjenom Vuku

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)
0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments