Kako su naučnici srpskog porekla doprineli da čovek sleti na Mesec

Društvo Vesti Zabava

Poslednji živi član Apolo 11 tima srpskog porekla, David Vujić, održao je predavanje na Mašinskom fakultetu u Beogradu na kom je govorio o doprinosu naučnika srpskog porekla misiji koja je poslala čoveka na Mesec.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država i NASA, izvođači, podizvođači, dobavljači i enženjeri potrošili su 25 milijardi dolara – današnjih 120 milijardi na Apolo program“, rekao je Vujić novinarima uoči predavanja.

U subotu, 20. jula, navršava se 50 godina od kako je Nil Armstrong napravio „mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo“, a u timu od 400.000 ljudi koji je radio na misiji Apola 11 bila su sedmorica članova srpskog porekla, od kojih je Vujić jedini i dalje živ.

NASA

Najpoznatiji iz takozvane „srpske sedmorke“ je Milojko „Majk“ Vucelić, projektni menadžer u NASA tokom misije Apola 11, ali i Apola 13, kada je izbio kvar na letelici a Vucelić primio poruku od astronauta Džeka Svigerta: „Hjustone, imali smo problem ovde“.

„Majk je bio odgovoran za to što su se (astronauti) bezbedno vratili nazad“, rekao je Vujić na predavanju.

Za ovaj podvig Vucelić je odlikovan Predsedničkom medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjem.

Sedmorica naučnika srpskog porekla u NASA. FOTO: Nova ekonomija.

Ostali naučnici srpskog porekla su inženjeri Miloš Šurbatović, Slavoljub „Sem“ Vujić,  Danilo Bojić, Petar Galović i Pol Dujić.

David Vujić, čiji roditelji su emigrirali u SAD pre Prvog svetskog rata, bio je zadužen za odnose s javnošću. U Srbiju je došao u okviru programa vlade SAD „Vi ste svet“, a povodom 50. godišnjice sletanja čoveka na mesec 1969. godine. 

On je na predavanju u Mašinskom fakultetu ispričao kako je „sedmorka“ učila astronaute i kolege srpskim frazama, pa je tako Kanađanin Oven Mejnard, jedan od dizajnera lunarnog modula, uvek psovao na srpskom.

Vujić je rekao da je sadašnja administracija SAD planira da ponovo pošalje čoveka na Mesec u narednih pet do sedam godina, čak i da se razmatra izgradnja svemirske stanice na Zemljinom satelitu.

Upitan kako odgovara onima koji poriču da je čovek ikada sleteo na Mesec, Vujić u šali kaže da je sve snimljeno u Diznilendu.

„Ja uživam da prepričavam priču o (astronautu) Bazu Oldrinu, koji je hodao po Mesecu. Kad su ga pitali isto pitanje udario je tipa u lice i rekao da, sleteli smo na Mesec“, rekao je Vujić.

Autor: novaekonomija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *