Nacionalni prosvetni savet (NPS) dao je pozitivno mišljenje o učenju kineskog i japanskog jezika u svim gimnazijama širom Srbije, nakon čega je ministar prosvete Mladen Šarčević doneo odluku o usvajanju navedenih programa.

„Nastavni kadar za ove jezike će biti iz Kine, odnosno lektori kineskog jezika Konfučije instituta, koji je sve to i finansirao. Nadamo se da će i kadar koji se školuje na katedrama za kineski i japanski isto preuzeti ulogu predavača ovih jezika“, objašnjava za beogradski list NPS Radivoje Stojković.

Kako piše „Blic“, ovi programi se primenuju od ove školske godine. Nakon gimnazija, kineski i japanski jezik će moći da preuzmu srednje stručne škole.

Ovi jezici u gimnazijama će se učiti se fakultativno, što znači da će se ocenjivati, ali da ta ocena neće ulaziti u ukupni prosek ocena. Fakultativni jezik deca će učiti dva puta nedeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja.

Na kraju četvrtog razreda gimnazije učenici bi trebalo da ovladaju kineskim i japanskim jezikom toliko da mogu da ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumevaju oko stvari iz svakodnevnog života, kao i da na tom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe bi trebalo da se potpunosti savladaju fonetska pravila.


Autor: Blic

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments