Naše društvo u teoriji može da se pohvali drugogodišnjim besplatnim osnovnim školovanjem, međutim u praksi je priča malo drugačija. Finansijski šok koji većina roditelja doživi početkom nove školske godine postaje sve nepodnošljiviji.

Samo udžbenici iznose od 6.400-17.000 dinara, a kada toj cifri dodamo i sveske za koje je potrebno izdvojiti od 40-200 dinara, pernice i rančeve koji su neretko sa jačom cenom, a zatim olovke, gumice, zarezači, lenjiri, tempere i još mnogo potrošnih stvari koje se moraju kupovati preko cele školske godine, onda to i ne bude baš besplatno. Povlastice i olakšice su tu, ali kao da nisu. I kao da nisu jednake za sve. Pravo na besplatne udžbenike i besplatnu užinu ima treće dete, kao i pripadnici nacionalnih manjina, dok za ostale ugrožene to ne važi.

Treće dete ima pravo na besplatne udžbenike i užinu, samo ukoliko ostala dva deteta idu u školu ili studiraju, dok besplatne ekskurzije dobijaju samo oni najugroženiji. A što se tiče povlastica za samohrane roditelje nisam toliko upućena, sigurno ih ima, ali ih niko ne koristi. – priča za Poportal učiteljica jedne požarevačke škole.

Samohrani roditelji ne mogu da ostvare nikakve olakšice ukoliko sa njima stanuje roditelj, brat ili sestra sa bilo kakvim primanjima.

Kada sam pri upisivanju deteta u školu htela da kao samohrana majka iskoristim bilo kakvu povlasticu, rečeno mi je da nemam prava na to, jer stanujem sa svojim ocem koji prima penziju, što mislim da je vrlo nekorektno, jer bi trebalo da se obezbedi samohranim roditeljim da samostalno školuju svoju decu. – kaže Nataša, majka učenice VI razreda.

Slanje samo jednog opremljenog deteta u školske klupe „košta“ jedna prosečna plata, zbog čega se roditelji sve više opredeljuju za alternativnu kupovinu polovnih knjiga, pritom postoji i niz dodatnih troškova koji moraju da se plate školi, a osnovno obrazovanje bi trebalo da bude besplatno i jednako za decu iz svih društvenih okruženja.

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments