Kako bi bilo da kineske radnje otvore Šveđani? Ili Danci? Ili Islanđani?

Zašto vam, dragi sugrađani, smetaju Kinezi?

Da li vas diraju nešto? Da li vas ogovaraju? Da li vam dolaze na vrata u nezgodno vreme i traže nešto na zajam? Možda vas teraju da potpišete nešto što ne želite? Da li vam Kinezi ostavaljaju smeće ispred vrata? Psuju vas? Tuku vašu decu?  Ne daju vam da dođete na red kod lekara? Lažu vas nešto?…

KOME I ZAŠTO SMETAJU KINEZI? 29922

Ja nisam primetila ništa od ovoga. Oni su legalno otvorili svoje radnje u kojima prodaju svoju robu, onde gde im je izdata dozvola. Uredno plaćaju porez, žive privatno, tiho i mirno, ne luduju po gradu, ne viđam ih nigde, osim u njihovim prodavnicama. Kada im se ljubazno obratim, oni mi ljubazno uzvrate. Kada nešto kupim, uredno mi vrate kusur.

Malo plaćaju radnicima. Istina. Malo plaćaju i svi drugi. Kome nije nužda ne mora da radi kod njih, a kome je nužda ne može da bira, pa mora da radi bilo gde, jer tako je kako je.

Posmatram i vidim kako je često na vratima kineskih radnji natpis: potreban radnik/ca. Skoro da i ne skidaju taj natpis. I kažem sebi: bolje je raditi bilo šta nego ništa. Teško je raditi kod Kineza, kažu ljudi. I verujem da jeste. Ali, ipak je malo teže raditi u rudniku, duboko pod zemljom, gde ti je život u opasnosti svakog minuta, gde je mrak i hladnoća, vlaga i tone zemlje koja može da te zauvek proguta.

Plata kod Kineza i plata u rudniku se vrlo malo razlikuju. Pa ti izmeri. Kod Kineza je bar toplo i svetlo. Nisu oni slatki, kažu ljudi. Verujem. A verujem, odnosno ne da verujem, nego znam da nije sladak ni Petar, Janko, Marko, koji drže privatne radnje, pa te i on i žena vortaju da prodaješ, čistiš, pereš, ribaš, čuvaš im decu, hraniš kućne ljubimce, nemaš jasno radno vreme i večito kasni plata.

KOME I ZAŠTO SMETAJU KINEZI? 29922
Foto:Z.Gavrilović

U čemu je razlika? U boji kože? To se zove rasizam. To se zove šovinizam. To znači da delite ljude po nečemu, šta god to bilo, a ljudi su isti. Svi imaju iste organe kao i mi, svakoga boli kada ga opalite toljagom, kada mu dirate decu, koru ‘leba i način života. Svakome teče crvena krv kada se poseče. Svi imaju srce. I oči. I osećanja.

Da li bi vam smetalo da neku radnju sa jeftinom robom kod nas otvore, recimo, Danci? Norvežani? Šveđani? Mišljenja sam da ne bi. Međutim, ovi narodi slabo idu po svetu trbuhom za kruhom (iliti ‘lebom, da mi ne zamere ovi što ne dozvoljavaju da se koristi latinica), jer imaju svegA u svojoj domovini, pa im nije moranje. A Kinezima, od svih zemalja sveta, zapalo da dođu baš u Srbiju i to baš u Požarevac! Prosto mi je žao. Pošli da traže bolji život i vidi šta ih snađe? To se zove ironija sudbine. Koliko ih je samo zatvorilo radnje, setite se. Da li je to zbog šarenih kolača? Nije! Težak život. Kao i nama.

I umesto da probamo da razumemo, čak i kada nam nije baš sve jasno, da probamo da se sprijateljimo, mi dočekujemo neprijateljski sve što nije sarma, ni opanak, ni tradicionalni sport: „da komšiji crkne krava“ i „šta je u komšijskom dvorištu“. Nismo ni mi baš skroz krivi. Zatvoreni smo u kavezu od, kako je moj otac govorio, „duhovne bede“ i čvrsto se držimo za motiku, kako slučajno ne bismo ostali bez sopstvene tradicije. A naša će slavna tradicija, koliko sutra biti zaboravljena, jer umesto pojaca i staroslavjanske muzike, naša deca radije slušaju nešto što se zove Baka prase.

Zato mi se javlja misao da nisu Kinezi krivi, nego naša zatucanost, oprostite na izrazu, ali kako drugačije reći, koji termin upotrebiti za širenje predrasuda o nekom narodu koji se od svoje bede sklanja negde gde ga gledaju popreko i ne vide ni trud ni rad, ni borbu da se sačuva goli život.

A kako bi bilo da malo gledamo svoja posla i malo više razumemo jedni druge. Jednu planetu delimo, bili beli, žuti, crni ili na štrafte.

Autor:L.Likar

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Љубо Питљиви
14/02/2020 07:53

Е Још мало па фатум!