Ovih dana, kometa NEOWISE je vidljiva iz naših krajeva i tokom večeri – u savršenim, mračnim uslovima, biće vidljiva čak golim okom. Ipak, dvogled će posmatračima omogućiti daleko bolji pogled.

KOMETA NEOWISE: VIDLJIVA GOLIM OKOM NA VEČERNJEM NEBU 38847
Komet C/2020 F3 NEOWISE u dubokom sumraku nad mirnim vodama jezera. Uistinu je prekrasan, iako valja napomenuti da ga nećete baš ovako vidjeti golim okom; senzor fotoaparata osjetljiviji je od ljudskog oka. No, uz malu pomoć kakvog dalekozora otkrit će se u punoj raskoši.“
Šoderica, 13.7.2020. 22:40 (20:40 UTC). Nikon D750 + Nikkor AF-S 50mm 1.4G, 6 s, f/2, ISO 2500.
Marko Posavec Photography

Ovih dana, oči svih ljubitelja noćnog neba uprte su ka neočekivanom, ali dobrodošlom posetiocu naših kosmičkih krajeva, kometi C/2020 F3 NEOWISE.

Kometu je u martu ove godine otkrio Nasin instrument Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, skraćeno – NEOWISE, što je i ostao njen nadimak.

Kometa nam dolazi iz najudaljenijih krajeva Sunčevog sistema, i svoj spektakularan prolazak preko našeg neba će nam upriličiti samo jednom za naših života. Naredni put će posetiti ove krajeve za oko 7.000 godina.

Biće najbliža Zemlji 23. jula, pored koje će proći na bezbednoj udaljenosti od 103 miliona kilometara. Bila je najbliža Suncu 3. jula, kom prilikom je njegova blizina isparila značajnu količinu leda od kog se kometa sastoji.

Kao posledica isparavanja leda, kometin rep je bio prominentniji nego ikad od kada je otkrivena, i kometu NEOWISE je pasionirano fotografisalo bezbroj zaljubljenika u astronomiju, ili prirodu uopšte.

Fotografisana je čak i sa Međunarodne svemirske stanice.

KOMETA NEOWISE: VIDLJIVA GOLIM OKOM NA VEČERNJEM NEBU 38847
Kometa NEOWISE, fotografisana sa Međunarodne svemirske stanice.
Foto: Bob Behnken/NASA

KAKO I GDE POSMATRATI KOMETU NEOWISE?

Ovih dana, kometa NEOWISE je vidljiva iz naših krajeva i tokom večeri – u savršenim, mračnim uslovima, biće vidljiva čak golim okom. Ipak, dvogled će posmatračima omogućiti daleko bolji pogled.

Kao i većinu astronomskih posmatranja, ne računajući možda pomračenja Sunca i Meseca, i prolazak komete NEOWISE će biti najbolje posmatrati iz predela sa minimalnim, ili idealno – nepostojećim svetlosnim zagađenjem.

Ovo znači da vam se šanse da zaista vidite kometu mnogostruko povećavaju ukoliko uspete da pobegnete iz gradova i naselja sa mnogo ulične rasvete. Što ste dalje od civilizacije, i što je tamnije nebo ispod koga se stacionirate, sve je verovatnije da će vaša astronomska avantura biti uspešna.

Kako će prividan lik komete biti solidne veličine, korišćenje teleskopa neće biti neophodno. Dvogled se preporučuje, ali će uz vedro i tamno nebo kometa najverovatnije biti vidljiva i golim okom.

Kometa će u narednim danima biti vidljiva nisko na severozapadnom horizontu, već oko sat vremena po zalasku Sunca, da bi se iz noći u noć pela više na noćnom nebu, ali time i gubila na sjaju.

Ovih dana, nažalost, neće proći ni pored jednog značajnog i sjajnog orijentira na nebu, koji će posetiocima koji nisu vični zvezdanoj orijentaciji pomoći da je lociraju.

Ipak, za grubu orijentaciju može poslužiti sazvežđe Veliki medved, koje većina ljudi ume da pronađe na nebu.

KOMETA NEOWISE: VIDLJIVA GOLIM OKOM NA VEČERNJEM NEBU 38847
Predivno svitanje s ukrasom na nebu. 13.7.2020. 3:23 (1:23 UTC), Koprivnica, Hrvatska.
Marko Posavec Photography

Autor: Kosmodrom.rs

 

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments