Od 14. novembra prošle godine, izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, komunalnoj inspekciji i komunalnoj miliciji data je u nadležnost kontrola sprovođenja protivepidimioloških mera, kao povereni poslovi.
Komunalna inspekcija i komunalna milicija vrše nadzor svakodnevno u zavisnosti od rizika i mera koje se donose Uredbama ili Naredbama nadležnih organa.

„Obzirom da se ograničenje radnog vremena , kao medicinska i preventivna mera odnosi na pravna lica i preduzetnike, bitan činilac u sprovođenju mera je sigurnost i bezbednost pružanja usluga, odnosno obavljanje privredne i druge delatnosti, i u tom smislu i treba posmatrati, a ne kao kaznu zabrane rada. Akcenat ograničenja je ograničenje kontakata između ljudi, tako da se spreči širenje zaraze. U skladu sa navedenim, komunalna inspekcija i vrši nadzor navedenih subjekata u zavisnosti od Naredbe o ograničenju radnog vremena. Takođe se u svim poslovnim objektima vrši i nadzor pridržavanja drugih epidemioloških mera, kao što su distanca, nošenje maske, broj dozvoljenih osoba u prostoru i drugo.“, navodi za Poportal Žaklina Jovović, rukovodilac inspekcijskih službi Gradske uprave u Požarevcu.
U toku navedenih nadzora komunalna inspekcija na teritoriji grada Požarevca, nije imala slučajeve velikih okupljanja (proslave, žurke i sl.).
Komunalna inspekcija je zbog kršenja epidemioloških mera izdala 15 prekršajnih naloga za preduzetnike i 1 prekršajni nalog za pravno lice. Prekršajni nalozi su izdati preduzetnicima u ugostiteljskim objektima, zbog nepoštovanja distance i broja gostiju. Novčani iznos za preduzetnika je 150.000 dinara i 300.000 za pravno lice.

„Pravna lica i preduzetnici u velikom broju poštuju mere, pogotovu manji trgovinski objekti, banke, apoteke. Što se tiče fizičkih lica, još uvek postoje građani koje je neophodno opominjati da je neophodno nošenje maski u zatvorenom prostoru.“, kaže Jovović.

Podsećamo, na osnovu poslednje Naredbe od 22.03.2021.godine, akcenat nadzora je na broju osoba u poslovnom prostoru, obzirom da u svim objektima kojima je dozvoljen rad, pravno lice ili preduzetnik mora obezbediti da na 9m2 bude jedna osoba i to u trgovinskim objektima, frizerskim i kozmetičkim salonima, kladionicama i slično, a na 16m2 u sportskim objektima i teretanama.

„Komunalna inspekcija nije zatekla kršenje ove mere. Takođe nije zatečeno ni kršenje mere o radnom vremenu određenih subjekata, kao što su ugostiteljski objekti.
Nadzor su u navedenom periodu vršili i Republički inspektori u koordinaciji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom.“, ističe Žaklina Jovović.