Epidemiolog dr Predrag Kon kaže za RTS da smanjivanje brojeva direktno zavisi od discipline. U Beogradu, navodi, imamo jasno zaravnjenje, čak i početak snižavanja brojeva.

Predrag Kon je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je pred nama vikend i upozorio da je jako važno sprovoditi mere, da se ne bismo potpuno vratili u potpuno nestabilno.

Kon: Stabilizirajuća situacija, ali daleko od dobre 39255

 

„Ovo je stabilizirajuća situacija, daleko od toga da je dobra“, kazao je Kon.

Za Beograd, ali i za ostala mesta, navodi da se propisane mere moraju sprovoditi i kontrola toga je neophodna.

„Ljudi su željni provoda, molim da se uzdrže. Bilo je situacija da su se okupljali mladi na Kalemegdanu, grupe veće od deset. Molim roditelje da utiču na svoju decu. Važno je to da bi brojevi bili manji“, istakao je Kon.

Lično je, ukazuje, vrlo zadovoljan što Ministarstvo prosvete priprema program za septembar.

„Mislim da je to adekvatno, ali je jako bitno da svako nosi svoj deo odgovornosti u ovoj situaciji“, kazao je Kon.

Ukazuje da skepsa svakako postoji oko vakcine.

„Jedno je da se pojavi, a drugo da se pojavi u adekvatnim količinama. Unapred se priprema atmosfera protiv vakcine, što je potpuna glupost. Vrlo su jasne regulative da samo ono što je bezbedno može i da se koristi. Vakcina jeste vidljivi spas. Ovde prirodni i kolektivni imunitet zamenjujemo vakcinalnim“, izjavio je Kon.

Dodaje da je teško da daje dugoročne prognoze.

„Možemo da dajemo prognoze na nedelju dana. U naredne tri nedelje imaćemo spuštanje krive. Posle toga dolazi period gde će se održavati na tom nivou, a da li će se ugasiti, videćemo. A dolaskom jeseni i zime očekivanje je da može ponovo da se javi“, zaključio je Kon.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments