Koncert pod nazivom „Film i umetnik“, požarevačkog simfonijskog orkestra „Gvardia“ održan je sinoć u dvorištu Politehničke škole, kao prateći muzički program 56. Ljubičevskih konjičkih igara.

Orkestar vođen palicom dirigenta Stefana Zekića, interpretirao je neke od najpoznatijih filmskih muzičkih ostvarenja u domaćoj i stranoj kinematografiji. Koncert je otvoren dobro poznatom melodijom iz „Ratova zvezda“, a zatim su usledile „Nemoguća misija“, „Vruć vetar“, kao i numere iz Tarantinovih ostvarenja „Petparačke priče“ i „Ubiti Bila“.

Foto: Turistička organizacija Grada Požarevca

Publiku su činili posetioci od 7 do 77 godina, što je za ovakav jedan događaj veliki uspeh. Ono što je najviše privuklo požarevljane da posete ovaj koncert je retka prilika da se ovako nešto doživi ovde:

Pošto smo kao grad nekako izolovani od svih kulturnijih događaja, ovo je bilo sjajna prilika da moje drugarice i ja čujemo i doživimo ovako nešto, posebno kad je u pitanju filmska muzika, u čemu možemo da uživamo iako nismo eksperti za klasiku – govori kroz šalu naša sagovornica Marija.

Orkestar su činili solisti Ilija Rajković – klavir, Neda Nikolić – frula, Marta Blagojević – sopran, Bojan Stević – gitara, Teodora Dimitrijevi – violina i glas, Nenad Ninković – truba, Julijana Janković – flauta, Saša Stojanović – bubanj i mnogi drugi.

Foto: Turistička organizacija Grada Požarevca

Koncert je završen numerom „Flojd“, a zatim i bisom idejnog tvorca Teodore Dimitrijević izvođenjem numere „Ederlezi“.

Simfonijski orkestar „Gvardia“ sledbenik je Knjaževsko-serbske bande, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji, koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan u Požarevcu. Na poziv Miloša Obrenovića u Srbiju je došao Josip Šlezinger i 1831. okupio najbolje muzičare da bi oformio Knjaževsko-serbsku bandu.

Autor:T.Bogosavljević

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments