Energetika je regionalno pitanje i u toj oblasti imamo ogromnu obavezu da sarađujemo i ostvarujemo zajedničke planove i zajedničku regionalnu energetsku politiku, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, na otvaranju konferencije „Energetska bezbednost u regionu“, koja je okupila ministre iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske.

Antić je rekao da je energetska bezbednost regionalno pitanje, jer nijedna od država ne može 365 dana u godini da proizvodi onoliko energije koliko je potrebno, dodavši da su se ministri na sastanku uoči konferencije saglasili da je ključna poruka spremnost na međudržavnu saradnju.


– Moramo biti svesni vremena koje dolazi i da pokušamo da razumemo na kom polju će se voditi ta energetska utakmica. Cilj je da probamo da izbalansiramo naše sisteme. Nećemo lako izaći iz lignita i on je okolnost na koju moramo računati u regionu. Odgovorna politika prema uglju, ali i snažan zamajac prema obnovljivim vidovima energije – rekao je Antić na panelu koji je usledio nakon otvaranja konferencije.


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je da nijedna zemlja ne treba da bude napadana jer pravi svoj „energetski miks“.


– Sve odluke moraju da budu zasnovane na konsultacijama i zajedničkom dogovoru i pristanku zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Nejednaki standardi moraju biti eliminisani. Trenutno vidimo da kad god imamo saradnju sa Rusima, mi se nađemo pod jakim napadom, ali kad Zapad sarađuje s Rusijom, onda je to u redu – ukazao je Sijarto.


Na panelu „Održiva (re)konstrukcija: energetska tranzicija i put ka najboljem energetskom miksu”, Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju JP EPS, ocenio je da se u narednom periodu očekuje da energetski sektor Srbije bude usklađen sa regulativom EU, kao i sa tehnološkim trendovima koji tada budu bili aktuelni.

Konferencija „Energetska bezbednost u regionu“ - EPS-ov proizvodni miks za budućnost 21107
Foto: EPS Energija


– Energetski izazovi sa kojima se susreće EU će se dodatno, sve brže, prenositi na Srbiju i na energetske kompanije. Ti izazovi jesu veliki, ali su i velika prilika. Srbija je, kada je u pitanju elektroenergetika, izbalansirana i na godišnjem nivou zadovoljava svoje potrebe i obezbeđuje sigurno snabdevanje iz sopstvenih resursa. Proizvodnja električne energije iz uglja će u doglednoj budućnosti ostati osnova našeg proizvodnog miksa. Ono na čemu intenzivno radimo jeste da učinimo tu proizvodnju čistijom i velike napore posvetili smo realizaciji mera iz oblasti zaštite životne sredine – istakao je Jakovljević.

Zahtevi evropske regulative, iako isti za sve zemlje članice, omogućavaju vođenje energetske politike koja je prilagođena resursima, specifičnostima i mogućnostima svake zemlje.


– Srbija gradi termoelektranu i to jeste logično, zato što je ugalj ono što Srbija ima. Sve dok taj ugalj može da se koristi na čist i efikasan način, to je dobar element u energetskom miksu, uz obnovljive izvore – smatra Udo Ajhlinger, direktor „Simens Srbija“.

Stručnjaci su saglasni da rast privrede ne sme da bude praćen značajnim povećanjem potrošnje električne energije i da su energetska efikasnost i integralna strategija ekonomskog i energetskog razvoja od ključne važnosti. Procene su da upravo znatnim povećanjem energetske efikasnosti i poštovanjem ekoloških standarda, Srbija može da isprati privredni rast u energetskom smislu.

Investicije

EPS je lider u zaštiti životne sredine u Srbiji i okruženju, sa investicijama oko 370 miliona evra u periodu od 2003. do 2018. godine. Investicionim planovima do 2027. godine planirano je 4,9 milijardi evra u segmentima rudarstva, proizvodnje električne energije i distributivnog sistema.

Saradnja u OIE

Republika Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta, pre svega na većoj eksploataciji vode, a zatim i sunčeve energije i vetra, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske. On je podsetio da Srbija i Republika Srpska treba da grade tri hidroelektrane u gornjem toku Drine: „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“.

Autor:„EPS Energija“

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments