Na današnjoj konferenciji za medije predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić saopštio je:

Poštovani sugrađani,

Kao predsednik ove opštine i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije, imam obavezu da vas redovno izveštavam o epidemiološkoj situaciji u našoj opštini.

Podaci kojesmo dobili od naše bolnice, pokazuju da je 71 osoba zaražena koronavirusom u našoj opštini, ne računajući korisnike Doma u Popovcu, o kojima ću posebno izneti podatke. Od tog broja, 18 osoba je hospitalizovano, sa srednjom kliničkom slikom, na svu sreću niko se ne nalazi na aparatima za veštačko disanje. 15 osoba je izlečeno.

Broj zaraženih je očekivano rastao, ali bolnički kapaciteti se i dalje uspešno nose sa celom situacijom.

Sa druge strane, imamo Ustanovu za smeštaj starijih i odraslih lica „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu. Ova ustanova se faktički nalazi u izolaciji s obzirom na to da je i pored svih preduzetih mera, virus ušao u ustanovu. Nažalost, kolektivni centri su posebno ranjivi u ovakvim situaciama i podložni brzom širenju virusa, kako među korisnicima, tako i među zaposlenima. Prema poslednjim informacijama koje smo dobili, 80 štićenika je pozitivno na virus KOVID 19, a 11 zaposlenih. Danas se očekuju rezultati za još 58 testiranih iz ove Ustanove, a u toku dana biće testirano još 50, što znači da će sa današnjim danom, ukupno oko 90% korisnika biti testirano.

Zbog velikog broja obolelih, a specifična populacija je u pitanju, bili smo prinuđeni da od Grudnog odeljenja opšte bolnice u Petrovcu, napravimo KOVID bolnicu, koja je isključivo za pacijente iz ovog doma. Na odeljenju se za sada nalaze 7 osoba, koje su inače dugogodišnji, hronični bolesnici. Štićenici, koji su pozitivni, a bez simptoma, izolovani su u posebnim prostorijama u samoj Ustanovi. Nažalost, jedna osoba iz ovog doma je preminula. U pitanju je starije lice, koje je bilo dugogodišnji i težak, hronični bolesnik.

Takođe, zaposleni iz ove Ustanove, koji su pozitivni na virus, nalaze se u kućnoj izolaciji. Kako je broj radnika smanjen, pritisak na one koji nisu pozitvni i koji su ostali da rade je izuzetno veliki. I to je sada situacija koju treba izdržati i sa kojom se treba nosti, pogotovo jer se očekuje da testovi pokažu da ima još zaraženih. Svi zaposleni radne svom snagom i prekovremeno, pod punom opremom kako bi zbrinuli štićenike. Zaista zaslužuju sve pohvale i divljenje, jer je njihov posao i bez ove epidemije težak, ali i plemenit.

Direktori, kako Doma, tako i bolnice, u stalnom su kontaktu sa resornim ministarstvima, redovno ih izveštavaju o situaciji, tako da i sa te strane imamo podršku ukoliko bude neophodna.

Apelujemo na sve da se strogo pridržvaju propisanih mera, pogotovo nošenja maski u zatvorenom prostoru i izolacije ukoliko je neophodno. Iako većina zaraženih iz naše opštine nema težu kliničku sliku, sve je više slučajeva sa srednjom, za koju je neophodna hospitalizacija.

Želim vam da ostanete zdravi i bezbedni.“

Autor i foto: Opština Petrovac na Mlavi

4 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments