„Tek u jesen otkriju se boje krošanja,

Sve su slične u leto zeleno…“

Đorđe Balašević, Naposletku

         

     Ljubav je nepresušan izvor inspiracije za sve umetnike. Toliko je pesama spevano, slika naslikano, romana napisano, muzike odsvirano, i opet ima nešto da se doda… I uvek će priča o ljubavi ostati nedovršena priča…

            Može li se i na „Času istorije“ naučiti lekcija iz ljubavi? Jedna od najkontroverznijih ličnosti u istoriji Velike Britanije, kralj Edvard VIII, bio je učesnik jedne od najpoznatijih ljubavnih priča XX veka.

            Rođen je 1894. godine, za vreme vladavine svoje prababe, kraljice Viktorije. Ubrzo nakon dolaska na vlast njegovog oca, Džordža V, na tron, Edvardu je data titula Princa od Velsa. Bila je viševekovna tradicija da prestolonaslednici u Britaniji nose tu titulu, ali je Edvard bio prvi još od 1616. godine čija se ceremonija održala u samom Velsu.

            Još jedna tradicija u britanskoj kraljevskoj porodici je bila i da svi muški članovi završe vojnu školu. Kada je izbio I svetski rat, dvadesetogodišnji princ se pridružio vojsci. Želeo je da učestvuje u bitkama, ali mu to nije dozvoljeno zbog opasnosti da bi mogao biti zarobrljen. Uprkos tome, često je posećivao vojnike u rovovima na prvoj borbenoj liniji i zbog toga bio vrlo popularan kasnije među ratnim veteranima.

KRALJ EDVARD VIII 14922

            Dvadesetih godina XX veka princ Edvard je na vrhuncu popularnosti. Postaje najfotografisanija osoba na svetu. Iako je bio nizak i mršav, smatran je za modnu ikonu. I danas su njegova odela iz tog perioda klasičan primer elegancije. Tek kasnije će sličnu slavu steći glumci, pevači i sportisti.

KRALJ EDVARD VIII 14922

            Kao što je i običaj kod slavnih ličnosti, imao je vrlo buran ljubavni život. Brojne veze sa udatim ženama dovodile su Edvarda u sukob sa roditeljima. Vrhunac je bila romansa sa Amerikankom Volis Simpson. Volis je već imala dva braka iza sebe i na nju je cela kraljevska porodica gledala sa prezirom i nepoverenjem.

KRALJ EDVARD VIII 14922

            Kralj Džordž V je umro 20. januara 1936. i njegov sin je istog dana postao kralj Edvard VIII. Odmah je ušao u sukob sa članovima vlade zbog uplitanja u politiku. Njegova velika popularnost u narodu ozbiljno je poljuljana kada je objavio da namerava da oženi strankinju, koja je uz to i dvostruka raspuštenica. Ovu zabranjenu ljubav javnost nije mogla da prihvati. Porodica, političari, pa i Anglikanska crkva, čiji je Edvard bio nominalni poglavar, suprotstavili su se ideji da Volis Simpson postane britanska kraljica.

Nastalu krizu kralj Edvard VIII je rešio tako što je abdicirao. U emotivnom obraćanju naciji rekao je da ne bi mogao da nosi teret vladara bez podrške žene koju voli

            Posle manje od godinu dana vladavine, Edvard je prepustio presto mlađem bratu, Džordžu VI, čija je ćerka Elizabeta danas kraljica Velike Britanije. Od novog kralja dobio je novokreiranu titulu vojvode od Vindzora. Vraćeno mu je i oslovljavanje sa „Kraljevska Visost“, ali je određeno da njegova žena i eventualna deca neće biti tako oslovljavani, te da njegova deca neće imati mesta u naslednom nizu.

            Edvard i Volis su sklopili brak 3. juna 1937. godine. Niko od članova kraljevske porodice nije prisustvovao ceremoniji. Do kraja života vojvotkinja od Vindzora je ostala omrznuta ličnost na britanskom dvoru.

            Do početka II svetskog rata živeli su u Francuskoj. Dalje tamnjenje Edvardove slave predstavljala je poseta Nemačkoj, gde je on nacističkim pozdravom pozdravio Hitlera. Vojvoda i vojvotkinja od Vindzora se nikad nisu opravdali od optužbi da su simpatisali fašizam. U prilog tome idu i česte Edvardove rasističke izjave po kojima je bio poznat još iz mladosti. U svojim memoarima, Edvard VIII je tvrdio da nije bio oduševljen fašizmom, već naglim razvojem Nemačke u tom sistemu. I malo ko mu je poverovao…

KRALJ EDVARD VIII 14922

            Posle rata nastavili su da žive u Parizu, gde su dobili privatnu rezidenciju od gradskih vlasti. Povremeno su odsedali u Njujorku, a gostovali su i u Beloj Kući kod predsednika Niksona.

Edvard i Volis nisu imali dece. Edvard je umro 1972. godine od raka grla, a Volis 14 godina kasnije. 

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments