Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča počelo je aktivnosti u 2019. godini priredbom povodom velikog jubileja ovog društva – 45 godina postojanja.

Na proslavu jubileja Bambi je pozvao u goste društva iz Beča i otadžbine. U programu koji se sastojao od četiri bloka učestvovali su, pored domaćina KUD Sevojno iz Užica, GANIP iz Požarevca, KUD Homolje iz Žagubice, KUD Oreškovica iz Oršekovice, KUD Bradarac iz Bradarca, KUD Živica iz Živice, KUD Jedinstvo iz Beča, KUD „Branko Radičević“ iz Beča, KUiSD „Borislav Bora Stanković“ iz Beča i A:Hor iz Beča.

Priredba je počela izvođenjem himne Republike Srbije, uručenjem zahvalnica i podećanjem da je društvo nastalo spajanjem klubova Region Požarevac i Bambi i da je u svojih 45 godina postojanja bio stožer kulturnih i sportskih događanja u Beču, za šta je dobio i brojne nagrade.
Osnivač društva Radiša Filipović rekao je za „Vesti“ da s ponosom gleda na razvoj Bambija i rad mlade uprave. On je posebno zahvalio ambasadi naše zemlje koja je naučila članove kako da se ostvari ideja formiranja kluba.

– Bilo nas je volontera koji smo hteli nešto da radimo, ali nam je bio potreban neko da nas usmeri u pravom smeru. Klubu želim da proslavi još mnogo godišnjica i da i dalje raste – kaže Filipović, koji je posle odlaska u penziju odlučio da živi u otadžbini.

Kulturno-sportsko društvo Bambi raste 45 godina 13836

On je pozvao članove društva da ne zaborave na svoje bližnje i posvete se starijima u matici.
Milan Popović, predsednik Bambija istakao je da u društvu postoje četiri folklorne sekcije, kao i sportska i ribolovačka sekcija.

– Posle Svetog Save, počinjemo novi projekat, folklorno zabavište, koje će voditi Ivan Pavlović. Takođe, zainteresovani će besplatno moći da pohađaju časove sviranja narodnih instrumenata, a tu školu vodiće Aleksandar Arabadijev – navodi Popović i naglašava da se društvo prvenstveno bavi očuvanjem srpske tradicije i kulture, kao i jezika među našom omladinom, a starijima nudi mogućnost da obogate svoj duh.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Petar Pantić blagoslovio je manifestaciju i istakao da je 45 godina veliki jubilej. On je društvu, za biblioteku, poklonio sabrana dela vladike Nikolaja Velimirovića.

Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču je povodom jubileja uručio povelju.

– Bambi je dao veliki doprinos u očuvanju srpske kulture, a naša Zajednica iduće godine će obeležiti pet decenija srpskih klubova u Beču jer će klub Jedinstvo tada obeležiti 50 godina postojanja – istakao je Kapetanović.

Goran Bradić, zamenik ambasadora u Ambasadi Srbije ukazao je da poznaje Bambi već 23 godine, koliko se bavi Austrijom i da je video da je ovo društvo jedan od najvećih klubova u Austriji. Time, kako je naglasio, društvo ima i veliku odgovornost da čuva tradiciju, etnički identitet i kulturu.

Publika na nogama

Bambi se prisutnima predstavio sa svim svojim folklornim sekcijama, koje su igrama iz otadžbine publiku digle na noge. To su takođe učinili i gosti, sa kojima je klub sarađuje ili je nekada sarađivao. Tako su neka društva posle više godina ponovo došla u Beč i dala sve od sebe da uveličaju jubilej Bambija.

Plakete i zahvalnice

Predsednik Bambija uručio je plakete najpre osnivaču kluba Radiši Filipoviću, a potom i Vesni Golubović, koja je 15 godina davala ogroman doprinos društvu.

Plaketu je dobio i Dejan Jović, predsednik i osnivač ribolovačke sekcije.
Zahvalnicu za poseban doprinos dobile su porodice Katić i Rikanović, koje su se u prethodnih pet godina posebno istakle pomaganjem razvoju društva.

Za najbolje igrače proglašeni su Magdalena Rikanović i Predrag Ćosić.
Posebna zahvalnost ukazana je umetničkom rukovodiocu Vladanu Radojkoviću, koji je istakao da je rad u ovom društvu koliko težak, tako i sladak. Radojković, koji je dobio nadimak Maestro, posle pobede na Međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj, obećao je da će postaviti još jednu koreografiju, koja će dodatno uvećati već bogati fond igara koje ovo društvo izvodi.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments