Grad Požarevac objavio je Javni poziv za dostavljanje ponuda radi kupovine 10 stanova na teritoriji grada Požarevca i jedinica lokalne samouprave sa kojima se graniči namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovina i Hrvatske koje do sada nisu rešile svoje stambeno pitanje.

Stanovi se mogu obezbediti i u Velikom Gradištu, Malom Crniću, opštini Žabarima, kao i u Smederevu i Kovinu.

Porodični domovi se mogu pribaviti u ovim lokalnim samoupravama pod uslovom da u Požarevcu nema adekvatnih stanova i ukoliko postoji saglasnost izbegličkih porodica da im se stambena potreba reši na teritoriji ovih lokalnih samouprava.

Inače, od deset stanova koliko je u planu da bude kupljeno, devet bi trebalo da bude do 39 kvadratnih metara, dok bi površina jednog stana bila do 49 kvadrata.

Javni poziv objavila je Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd u okviru Regionalnog stambenog programa.

Stanovi se kupuju na tržištu kroz postupak dostavljanja pismenih ponuda i izbora najboljih ponuđača, a pored Požarevca kupuju se I u Somboru, Šapcu, Šidu, Paraćinu, Odžacima, Boru, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi, Ubu, Novom Sadu, Beogradu i Pančevu.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu stanova u Požarevcu je 30. avgust, u Beogradu je 26. avgust ove godine, u Novom Sadu do 29. oktobra ove godine, u Pančevu do 27. februara 2021. godine, dok je za preostale opštine rok do 30. novembra 2020. godine.

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.

Javni pozivi su objavljeni na internet strani „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru” d.o.o. Beograd (www.piu.rs ), Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije (www.rdi.gov.rs ), Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije (www.kirs.gov.rs) i internet stranicama opštine/grada i jedinica lokalne samouprave koje se graniče sa navedenim jedinicama lokalne samouprave.

Inače, Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u sve četiri zemlje.

Program se sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Izvor: Danas

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments