I ove, prve sedmice u septembru, odnosno tokom vikenda koji je pred nama, održaće se tradicionalna turističko- sportska manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“, po 57. put. Pokrovitelji su i ove godine kancelarija predsednika Republike Srbije i grad Požarevac, dok je Turistička organizacija grada Požarevca glavni organizator.

Ovogodišnje igre po mnogo čemu su specifične. Održaće se u posebnim uslovima, bez publike, uz primenu svih epidemioloških mera koje je donela Vlada Srbije. Obezbeđena su dva direktna televizijska prenosa, kako bi mnogobrojna publika ipak mogla da isprati dešavanja na požarevačkom hipodromu.

Ljubičevske konjičke igre, 57. po redu, za vikend na požarevačkom hipodromu 41153

Ovaj put, Ljubičevske konjičke igre neće imati međunarodni karakter. Kompletan fond nagrada, koji će biti isti kao i prethodne godine, finansira grad Požarevac.

Povodom ove prestižne manifestacije, sa tradicijom dugom više od pola veka, medijima se obratio Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca. Tokom cele godine, ova organizacija marljivo radi na promociji i pripremi LJKI, događaja koji je, samo prošle godine, privukao preko 200.000 posetilaca.

Ljubičevske konjičke igre, 57. po redu, za vikend na požarevačkom hipodromu 41153
Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca

„Namera nam je, pre svega, da održimo tradiciju igara kao brenda. Na vreme smo otpočeli pripreme na uređenju požarevačkog hipodroma, polovinom meseca smo održali kvalifikacije za Ljubičevski višeboj i do današnjeg dana privodimo kraju pripreme celog događaja.

Kada je u pitanju sportski deo, mi smo svesno izbacili iz programa izložbu konja koja, u stvari, okuplja najveći broj ljudi. Otkazan je i endjurans i preskakanje prepona. Tako da smo sportski deo „razvukli“, imam dovoljno vremena između događaja.

U programu prvog dana odigraće se 4 kasačke i 2 galopske trke, voltižovanje dece i polufinale Ljubičevskog višeboja. U nedelju, 6. septembra, održaće se 4 galopske i 2 kasaške trke, voltižovanje dece i finale višeboja“, kaže Baldić.

Do sada je prijavljeno 135 grla u takmičarskom delu, od čega su 69 kasači i 66 galoperi.

Prvog dana biće održan defile samo višebojaca na galopskoj stazi ispred tribina i tu će se kratkom ceremonijom desiti zvanično otvaranje 57. Ljubičevskih konjičkih igara predajom sablje aktuelnog viteza gradonačelniku, polaganjem zakletve da će se fer i sportski boriti i podizanjem zastave. Na isti ili sličan način, u zavisnosti da li će doći do promene viteza, biće u nedelju zatvorene igre. Pri proglašenju pobednika višeboja predviđen je i veliki vatromet koji će se, takođe, izvesti na požarevačkom hipodromu.

„U nedelju, 6. septembra, gledaoci tv prenosa videće i jednu retrospektivu nekoliko godina unazad održanih igara sa glavnim likovima i junacima iz tog vremena koji će imati svoje uloge i monologe uživo. Takođe, jedan deo Simfonijskog orkestra „Gvardia“ izvešće himnu i ostale kompozicije u pauzama na otvaranju igara“, dodao je Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments