Film Ljubičevske konjičke igre – igre slobode našeg kolege Novice Savića premijerno je prikazan u požarevačkom Centru za kulturu. Govori o osnivanju igara, ali i o viteštvu i ljubavi prema konjima.

55 godina hrabrosti, ljubavi i tradicije Ljubičevskih konjičkih igara stalo je u dokumentarni film „Igre slobode“ Novice Savića, koji je premijerno prikazan u požarevačkom Centru za kulturu.

„Kroz film nas vodi Mihajlo Nestorović, glumac u ulozi Milivoja Živanović, prvi vojvoda Ljubičevskih konjičkih igara. Ja sam takođe zahvalan fondaciji Slobodan Stojanović od koje smo dobili tekst po kome film i nosi ime i taj tekst je korišćen u filmu“, kaže Novica Savić, autor filma „Igre Slobode“.

Priču o počecima Ljubičevskih konjičkih igara, ali i o snazi viteštva, publika u punoj sali mnogo puta je prekidala aplauzima i smehom.

„Ljubičevske konjičke igre-igre slobode“ u Požarevcu 13886
Foto: Zoran.M Stokić

„To je za mene doživljaj. Ceo moj život. Sklop nečeg čemu sam ja posvetio ljubav. Kao kad čovek voli porodicu, decu, unuke, tako ja volim ovaj sport“, objašnjava Rade Milovanović, petostruki vitez i trener višebojaca.

Ovo delo puno dinamičnih, neobičnih i živih kadrova nije bilo lako ni snimiti, pre svega zbog brojnih pravila bezbednosti na igrama.

O tome svedoči i Zoran Gavrilović, direktor fotografije „Raven vision“: „Mi smo zaista imali velikih problema da tehnički odradimo film ovakav kakav jeste, odnosno, da postavimo kamere na nekim mestima gde jasno ne smeju da stoje, ali mi smo rizikovali, čak i naše živote. Jer konj i jahač su krenuli sa kopljem u ruci, a ti moraš da postaviš kameru. A ti ne znaš ni da li si uopšte snimio to.“

Film „Igre slobode“ biće prikazan i na Radio-televiziji Srbije u okviru serijala „Trag.“

Autor: RTS/ Aleksandra Marković

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments