Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u od početka 2019. godine „samo 766 zdravstvenih radnika“ podnelo zahtev za rad u inostranstvu, te da nije tačno da je došlo do egzodusa i da „radnici čekaju na granicama“.

Lončar je u gostovanju na televiziji „Prva“ rekao da u poslednje dve godine postoji trend opadanja napuštanja zemlje, da je broj zahteva smanjen za oko 100 i dodao da se sve više medicinskih sestara vraća u Srbiju.
Lončar: Nema egzodusa medicinara, niti čekanja na preglede i operacije 27534
Razlog za povratak su mnoga ulaganja u zdravstvo. Neke zemlje imaju probleme sa zatvaranjem odeljenja, čekanjem na preglede i operacije… Mi nemamo te probleme„, kazao je on.
Govoreći o terapiji za multiplesklerozu, bez koje u Srbiji živi najveći deo obolelih, Lončar je rekao da je to priča farmaceutskih kompanija, i dodao da su u toku pregovori sa firmama koje bi trebalo da proizvode te terapije, ali da je potrebno da se ne vrši pritisak. Dodao je da će pored obolelih od MS, terapije dobiti oboleli od karcinoma dojke i hepatitisa.
Komentarišući štrajk do koga je u Kliničkom centru Srbije došlo u utorak zbog loših uslova rada u toj ustanovi, on je rekao da je reč o štrajku spremačica i servira, dodao da su štrajkači u pravu, da će problemi biti rešeni, ali da je bitno tu situaciju ne zloupotrebiti.
Prema podacima iz avgusta ove godine, U Srbiji ima više od 60.000 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.
Autor Beta

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments