Lovno turistička manifestacija „Jepurijada 2018“, održaće se u subotu, 24.11.2018. godine u Topolovniku, u centru sela, ispred Doma kulture Topolovnik (Opština Veliko Gradište).

Skup takmičara i učesnika počinje upisom takmičara i gostiju u 09.00 časova, a početak takmičenje u kuvanju gulaša od divljeg zeca, počinje od 11.00 časova. Nakon takmičenja, u Domu kulture Topolovnik, biće organizovan prigodan kulturno umetnički program, u režiji Kulturnog centra Veliko Gradište.

LU "Golub" Veliko Gradište: XVIII JEPURIJADA u Topolovniku 10955
Foto: TO Veliko Gradište
Očuvanje običajnog nasleđa

Posebna vrednost „Jepurijade“ je što se održava u sklopu manifestacije koja predstavlja izvorno, seosko, kulturno i običajno nasleđe u kategoriji kulinarstva. U takmičenju učestvuju predstavnici lovačkih udruženja i sekcija, kao i drugi zaiinteresovani, uz blagovremeno popunjene prijave, podnete organizatoru takmičenja.

Izazov za gastronome

Pozivaju se svi majstori gastronomije, lovce kulinari, da se oprobaju u kuvanju zečjeg gulaša.

Ova osamnaesta po redu manifestacija, pročula se i van granica naše zemlje, tako da je, pored domaćih, za sada najavljeno učešće takmičera iz Rumunije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Gastronomska manifestacija Jepurijada nalazi se na godišnjem kalendaru događaja i sastavni je deo turističke ponude opštine Veliko Gradište.

LU "Golub" Veliko Gradište: XVIII JEPURIJADA u Topolovniku 10955
Foto: TO Veliko Gradište

Lovačko udruženje „Golub“ iz Velikog Gradišta, gazduje lovištem „Ramski rit“, ukupne površine 21.444 ha od čega lovne površine obuhvataju 18.000 ha.

Udruženje ima 402 aktivna člana. Stalno gajene vrste divljači u lovištu „Ramski rit“ su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Lovište u funkciji ima sledeće lovne objekte: 12 stabilnih čeka, 6 čeka na drvetu, 20 hranilišta za krupnu divljač, 112 hranilišta za fazane i poljske jarebice, 20 solišta, 4 pojilišta i 3 prihvatilišta za fazančiće površine 0,4 ha. Udruženje poseduje lovački dom, korisne površine 200 m2, lovačku kuću korisne površine 50 m2 i 0,5 ha zemlje.

LU "Golub" Veliko Gradište: XVIII JEPURIJADA u Topolovniku 10955
Foto: TO Veliko Gradište

Stručna služba ima upravnika lovišta -stručno lice i lovočuvara, kojima pomaže 36 lovočuvara volontera u lovačkim sekcijama.

Lovačko udruženje je organizator lovno turističke manifestacije „Zlatni šakal“, koja se održava u decembru.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments