JKP „Parking servis“ u prethodnoj godini realizovao je brojne projekte kojima je rešen veći deo problema nedostatka parking mesta u centru grada ali su se, pored toga, pokazali i kao društveno odgovorno preduzeće.

„Naša osnovna delatnost jeste da vozačima pružimo što više slobodnog parking prostora u gradu. Samim tim, prošle godine najviše smo se bazirali upravo na proširenju parking kapaciteta. Pre svega, u martu mesecu imali smo proširenje u nekoliko ulica u gradu u Drugoj zoni: Ulici Bratstva i jedinstva, Vardarskoj, Užičkoj, Jug Bogdanovoj i Njegoševoj. Ta proširenja su, pre svega, vršena na zahtev ljudi koji žive u tim ulicama. Svi smo svesni toga da gde se parking ne naplaćuje, ti parking prostori su jednostavno uzurpirani. Takođe smo krajem prošle godine i kompletno rekonstruisali i proširili parking prostor  i u Šumadijskoj ulici. Tako da je sa svim ovim proširenjima vozačima dostupno 120 novih mesta na uličnim parkiralištima.“

Marija Papović za Poportal govori o svim uspešnim projektima u prethodnoj godini, šta nas očekuje u narednom periodu, kao i kako se uvođenje društveno korisnih ideja, koja i nisu karakteristična za ovu oblast delatnosti, ipak pokazala kao značajna i korisna.

„Parking servis“ misli na roditelje i najmlađe sugrađane

Jedan od većih problema bio je ispred vrtića „Pčelica“, gde su se ujutru, upravo zbog nedostatka parking mesta, stvarale alarmantne situacije.

„Pre svega obratili su nam se iz PU „Ljubica Vrebalov“, gde su nam ukazali na veliki problem kada roditelji koji dovode decu u ovaj vrtić jer nemaju gde da stanu, pa su onda prinuđeni i nepropisno da se parkiraju. Tako smo upravo taj deo Nemanjine ulice regulisali uvođenjem Zone I. Takođe, važno je da istaknem da roditelji nece morati da placaju parking, obzirom da mi svakako imamo toleranciju od 15 minuta za neplaćanje parkinga za prvi započeti čas parkiranja , što je objektivno sasvim dovoljno da roditelji ostave dete u vrtić.“

Nakon klupa za mame i bebe , koje su u 2018.godini postavljene u Ergeli Ljubičevo i kod dečijeg igrališta „Nivea“, „Parking servis“ obezbedio je u 2019.godini i besplatna parking mesta za roditelje sa bebama starosti do godinu dana.

„Uvela sam praksu da iz našeg preduzeća svake godine izađe nešto lepo i društveno odgovorno. Naime, sto se tiče rezervisanih Bebi parking mesta ideja je bila da na tim lokacijama gde najčešće dolaze roditelji sa dečicom do godinu dana starosti imaju tu povlasticu da ih uvek čeka rezevisano besplatno mesto za njih. Bebi parking mesta nalaze se Ulici Jovana Šerbanovića, kod Dečijeg dispanzera, jer je tu svakako najneophodnije ovo mesto, i kod vrtića „Pčelica“.

Sve što je potrebno da bi se ostvarilo pravo na korišćenje ove povlastice je izvod iz matične knjige rođenih deteta i vozačka i saobraćajna dozvola roditelja, nakon čega se dobija nalepnica koju je potrebno istaći vidno na vetrobanskom staklu vozila, kako bi je kontrolori uočili.

„Imajući u vidu da su roditelji zauzeti i da prosto nemaju vremena da dođu do nas, organizovali smo i dosta promocija u samom Dispanzeru, gde smo delili Bebi kartice. Sa ovim akcijama nastavicemo i u ovoj godini, a i broj bebi parking mesta će se povećati.“

Pokret za decu „3+“ pokrenuo je akciju „Ponosna kartica“ kojom se roditeljima sa troje ili više dece omogućavaju razni popusti i povlastice. Akciju su podržali kako privatnici tako i lokalne samouprave. U Požarevcu je, najpre, Lokalna samouprava sklopila ugovor sa ovim Udruženjem, nakon čega je bio upućen poziv i svim prirednicima, privrednim subjektima i pravnim licima koji žele da izađu u susret. Jedan od njih bio je i „Parking servis“.

„Ponosno mogu da kažem da je naše preduzeće bilo pohvaljeno od samog predsednika Udruženje 3+, jer smo prvo preduzeće iz ove delatnosti koje je dalo neku povlasticu. Svim nosiocima iliti roditeljima sa troje ili više dece koji stanuju u nekoj od zona parkiranja, omogućili smo besplatnu stanarsku kartu. Želeli smo da budemo i primer da nesto poklanjamo nosiocima tih kartica, a ne da odobravamo popuste kojima ih usovljavamo da nam nesto plate“ – ističe Marija Papović.

Nova zona B

Dugo najavljivano Blokovsko parkiranje, ili zona B, je projekat  velikim delom realizovan na apel gradjana koji žive u centru grada, zbog očiglednog nedostatka parking mesta i uzurpiranja svih onih parking prostora koji nisu u sistemu naplate. Prošle godine smo objavili poziv, gde smo dobili veliki broj predloga o lokacijama gde treba uvesti novu zonu. U januaru Gradsko veće grada Požarevca donelo je Rešenje kojim su utvrđene četiri lokacije odnosno četiri Bloka. Ove nedelje puštene su prve dve lokacije – Blok Sinđelić, ograđeni parking prostor u Sinđelićevoj ulici, i Blok Davorjanke Paunović, parking prostor koji se prostire od raskrsnice ulica Njegoševe i Jovana Šerbanovića, i nastavlja se na ulicu Davorjanke Paunović kod Elektromorave.

„Nova zona  B je bio jedini način da taj problem iskontrolišemo i rešimo. Ranije su postojali pokusaji da se  raznim saobraćajnim znacima ili obaveštajnim tablama upozore vozači da je to mesto samo za stanare, ali prosto nije postojao mehanizam kontrole nad tim.“ 

Sms broj za novu B zonu je 8120, cena započetog časa je 60 dinara, a vreme ograničenja parkiranja je 120 minuta.

„Razlog zašto je cena zone B veća u odnosu na ostale je kako bismo jednostavno privoleli vozače da parkiraju na ostalim javnim parkiralištima, jer na zatvorenim parliralištima cena je 50 dinara, zona I 45, a zona II 30. Tako da je očekivano da svi vozači prvo parkiraju na tim jeftinijim lokacijama, a da ova nova zona bude kao neka ekstra centralna zona u gradu, gde vi uvek možete da nađete slobodno parking mesto, i da naravno ostane pre svega za građane koji žive na toj lokaciji. Svakako će trebati malo vremena da ova ideja zaživi i da građani shvate poentu i funckionisanje zone.“ – objašnjava Papović.

Osim ove dve lokacije, utvrđene su i još dva bloka – Moše Pijade, iza zgrada Lamele i blok Čede Vasovića, naselje „Đura“.

„To su malo zahtevnije lokacije gde ćemo morati dosta da poradimo na uređenju podloge. Za blok Moše Pijade postoji i projekat za uređenje, a na proleće se očekuje početak rekontrukcije te lokacije.“

Za one sa prebivalištem u zoni B, mesečna parking karta biće 380 dinara. U Bloku Davorjanke Paunovic pravo na tu povlašćenu parking kartu imaju svi sa prebivalištem u ulici Davorjanke Paunovic, dok je za blok Sinđelić to pravo prošireno i na građane sa prebivalištem  u ulicama Tabačka čaršija, Trgu oslobeđenja i Lenjinovoj, pored svih onih koji imaju prebivalište u Sinđelićevoj ulici. Svi oni koji iz ovih ulica već koriste onu skuplju stanarsku kartu od 740 dinara, mogu da zadrže tu kartu , gde će kao alternativu pored ulice prebivališta dobiti i ovaj blok,a mogu da se opredele i za jeftiniju kartu.

Ideja je i namera da će se vremenom svi ovi građani opredeliti da koriste samo blok Sinđelić, jer će vremenom tamo lakše naći slobodno parking mesto, i da na taj način istovremeno rasteretimo centralnu gradsku zonu za sve ostale vozače.

Brojači slobodnih parkinga mesta

Sa brojačima slobodnih parking mesta Požarevljani su mogli da se susreću samo u nekim većim mestima. Da ovu ideju sporevede u delo, kako Marija objašnjava, potekla je od toga da je primećeno da su pojedina posebna tj. zatvorena parkirališta  neiskorišćena u svom punom kapacitetu.

„Baš ta zatvorena parkirališta „Načelstvo“ i „Dom omladine“ nisu u potpunosti iskorišćena, jer vozačima nekako nisu usput, dok su na zavorenom parkiralištu „Pijaca“ istovremeno stalno guzve i redovi. Ovim smo želeli da vozačima skratimo vreme traženja parking mesta i da ih usmerimo na lokacije na kojima ima slobodnog parking mesta.“

„Planiramo da nastavimo i ove godine sa postavljanjem brojača na nekoj novoj lokaciji. Nadamo se da će u skorijem periodu biti puštena u rad i javna garaža, tako da će  svi ti brojači, pre svega, pokazivati slobodna mesta na zatvorenim parkiralištima. Brojači su umreženi i u svakom trnutku imate realnu sliku o slobodnim mestima.“

Novi sajt i automat za naplatu parkiranja

Od novina ove godine, koje će i te kako koristiti vozačima, očekuje se novi sajt „Parking servisa“, kao i automat za naplatu parkiranja.

„Pripremamo da pustimo u rad novi sajt, koji će biti malo savremeniji i gde ćete imati kompletnu sliku o našem radu, ali i u svakom trenutku moći ćete da vidite koliko imate slobodnih mesta na zatvorenim parkiralištima., i da i na taj nači skratite vreme traženja slobodnog parking mesta. Što se tiče automata za naplatu parkiranja, vozači su do sada imali dva načina da plate parking – kupovinom parking karte na trafikama i menjačnicama i sms plaćanjem. Jedna novina za Požarevljane biće i automat za naplatu parkiranja, koji će biti postavljeni na dve lokacije u gradu koje bi tek trebalo da utvrdimo. Za one koji se do sada nisu susretali sa ovim, automat će funkcuonisati po principu gde vi direktno ubacivanjem novca ili platnom karticom možete u svakom trenutku da uplatite parking. Pored toga, na tom automatu moći će da se plate sve naše usluge, kako mesečne parking karte, tako i kazne sa popustom od 50% i u punom iznosu.“ – zaključuje Marija Papović.

Tagged