Martovski pogrom dogodio se 17. marta 2004. godine i trajao je puna dva dana.

Ovaj zločin za koji do danas niko nije odgovarao, a u kome je spaljeno, oskrnavljeno i uništeno preko 40 svetinja, uništeno preko 900 domova i proterano preko 4000 ljudi, obeležen je kao nezapamćen zločin u novom milenijumu.

Martovski pogrom je jedinstven po tome što niko nikada nije zakonski odgovarao za učinjena zlodela, što se to dešavalo u prisustvu mirovnih snaga UN, i po tome što u čitavoj istoriji, ni jedan narod na svetu nije ostao bez toliko svetinja u roku od 48 sati.

Sramota ovakvog zlodela ostala je na obrazu čitavog sveta, pred čijim očima se ovo dešavalo a da niko nije preduzeo ništa.

Činjenica je da je ovaj pogrom na politički način bacio u senku frapantne podatke pogroma iz 1999. godine, kada je proterano 250.000 Srba, Roma i drugih nealbanaca. Ukupno je spaljeno preko 150 crkava, 1300 ljudi je kidnapovano a preko 1000 ubijeno.

Ni za jedan događaj niko nije odgovarao.  Na današnji dan, prisećamo se stradanja i žalimo žrtve, kako ne bi dozvolili zaboravu da proguta sećanje nad ovim stradanjem koje je Srbija doživela.