Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je da je cilj masovnih testiranja da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta. To praktično znači da je fokus na takozvanom reprezentativnom uzorku koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove.

Doktor Goran Stevanović je istakao, govoreći o masovnim testiranjima koja počinju sutra, da je reč o sprovođenju seroepidemiološke studije čiji je cilj da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta.

Kako kaže dr Stevanović, to praktično znači da je fokus na takozvanom reprezentativnom uzorku koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove odnosno zone koje su u nekim trenucima možda više bile u fokusu.

Prema njegovim rečima, lokalne epidemiološke službe će sprovesti i lokalna testiranja tamo gde je bio veći broj zaraženih.

Ističe da je ovo seroepidemiološka studija, a cilj je da se proveri i utvrdi koliki nam je nivo kolektivnog imuniteta u ovom trenutku da bi mere za budućnost mogle na vreme da se planiraju, da bi znali kako ćemo da se ponašamo u budućnosti prema ovom virusu.

U pitanju je veliki broj uzoraka koji treba da se obradi i to ne može da se završi za nekoliko dana, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

„Kolege iz Kine su nešto slično tome u Vuhanu počele pre dvadesetak dana i studija i dalje traje – Vuhan je nešto veći nego kompletna naša populacija tako da možete prema tome projektovati vreme koje je potrebno“, ukazao je Stevanović.

Masovna testiranja počinju u ponedeljak, 4. maja.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments