Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije.

Florens Najtingel je bila medicinska sestra koja je još sredinom XIX veka govorila kako se jedino znanjem i veštinama može doprineti poboljšanju zdravlja ljudi. Svake godine Međunarodno veće sestara za obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara preporučuje aktivnosti sestrama širom sveta.

Međunarodni dan medicinskih sestara 35379

Medicinske sestre i babice su  dale  veliki  doprinos  ne samo  u suzbijanju infekcije izazvane SARS-CoV2 virusom našoj zemlji, već i svakodnevnim profesionalnim aktivnostima vezanim za očuvanje i unapređenje zdravlja našeg stanovništva svih starosnih uzrasta.  One  su okosnica svakog zdravstvenog sistema, te je SZO,  2020. godinu proglasila  kao Godinu medicinske sestre i babice  u znak  priznanja za doprinos koji daju u zdravstvenom sistemu svake zemlje.

Ulaganje u sestrinstvo i babištvo doneće  ogroman doprinos brzom, ekonomičnom i kvalitetnom skaliranju univerzalne zdravstvene zaštite.

Udruženje medicinskih sestara,tehničara i babica Republike Srbije poziva Vladu da ne zaboravi doprinos i značaj medicinskih sestara, ne samo tokom saniranja epidemije Kovid 19, već i značajan doprinos koje daju u unapređenju  i očuvanju zdravlja našeg stanovništva,  te je krajnje  vreme da Vlada i Ministarstvo zdravlja preduzmu odlučne akcije kako bi uložile u razvoj sestrinstva i babištva u R. Srbiji, kako bi Srpske sestre i baibice zauzele mesto u društvu koje im pripada kao i u drugim zemljama Evrope i sveta.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments