Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević uputio je danas, povodom Međunarodnog dana Roma, čestitku svim pripadnicima romske zajednice, uz poruku da oni u Srbiji imaju pravo na obrazovanje i na svoju kulturu.

Đorđević je istakao da su pripadnici romske nacionalne zajednice ravnopravni građani Srbije, sa istim pravima kao i druge nacionalne manjine, poručivši da će zadatak Vlade Srbije i u narednom periodu biti unapređenje njihovog položaja u društvu.
Međunarodni dan Roma 8.april 33780

On je naveo da će naša zemlja nastaviti da teži stvaranju modernog društva u kojem svaki pojedinac, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, ima adekvatnu podršku i sve uslove za lični razvoj i sreću.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo se aktivno bavi afirmacijom Roma i njihovom uključenošću u sve oblasti u društvu, kako u obrazovanje, tako i u ostvarivanje većeg zapošljavanja.

Nizom aktivnosti kontinuirano promovišemo jednakost i antidiskriminaciju svih građana i to ćemo činiti i u narednom periodu, rekao je ministar.

Međunarodni dan Roma 8.april 33780
Foto: P.Jovanović

Neophodno je iskoreniti sve predrasude koje postoje već dugi niz godina prema ovoj kategoriji društva, jer poreklo ne sme i ne može da predstavlja ni prednost, ni prepreku, za nečiji lični napredak i razvoj, zaključio je Đorđević.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments