Inženjeri Mercedesa, najuspešnije ekipe u Formuli 1, proizveli su sa kolegama na Univerzutetu u Londonu respirator koji bi mogao da pomogne pacijentima obolelih od Kovida-19. Takođe, program koji su pokrenuli mogao bi da donese veliki doprinos u borbi protiv koronavirusa.

„Projekat pitlejn“ pokrenut je prošle nedelje u organizaciji timova Formule 1 baziranih u Engleskoj – Has, Meklaren, Mercedes, Rejsing point, Red Bul, Reno i Vilijams.

Već je počeo da donosi plodove, pa su svetski mediji preneli da je Mercedes, višegodišnji šampion u konkurenciji konstruktora, u saradnji sa Londonskim univerzitetskim koledžom i bolnicom u okviru ovog kompleksa, proizveo aparat za disanje.

Mercedes pronašao formulu, ekipe iz F1 će proizvoditi 1.000 respiratora dnevno 32971

Oni su uspeli da proizvedu respirator koji je neophodan u borbi sa koronavirusom i koji trenutno predstavlja najtraženiju robu na svetskom tržištu.

Agencija koja je zadužena za izdavanje licenci za medicinske proizvode u Velikoj Britaniji već je primila 100 uređaja za kliničko testiranje, a ekipe iz F1 bi mogle da prave do 1.000 respiratora dnevno.

„Zajednica Formule 1 pokazala je impresivnu posvećenost ovom projektu. Ponosni smo što smo svoje usluge ustupili Univerzitetu, kako bismo ove uređaje napravili što je brže moguće“, rekao je Endi Kauel, direktor performansi u Mercedesu.

Potom je i Ferari na svom zvaničnom sajtu objavio da će maksimalno pomoći u proizvodnji respiratora.

Ekipa koja je poslednjih nekolikog godina dominantna u najbržem cirkusu na svetu prva je prijavila slučaj zaraze koronavirusom, pošto je upravo jedan od njihovih inženjera oboleo od Kovida-19, nakon čega su sve trke odložene.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments