Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominikis potpisali su danas u Beogradu memorandum o saradnji koji predviđa zajednički rad na poboljšanju položaja dece i suzbijanje dečijih brakova u romskoj populaciji.

U Srbiji ima 6,8 odsto dečjih brakova u opštoj populaciji, a kod Roma 57 odsto s tendencijom porasta.

– Dve žene su stale iza tog potpisa. Memorandum predviđa naš zajednički rad da deca i mlade imaju pravo detinjstvo, da učinimo sve da budu obrazovaniji, da se borimo protiv nasilja i dečjih brakova. Na tome smo već radili, ali ćemo uz ovaj memorandum raditi još više – rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije.

Podsetila je da je uskoro Svetski dan deteta, 20. novembar, i dodala da će ga UNICEF i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zajedno obeležiti.

– Želimo da Srbija bude primer ostaim zemljama u regionu kada govorimo o pravimo dece i načinima kako se borimo protiv ranih dečjih brakova kojih ima i u Srbiji, a posebno u romskoj populaciji – navela je Mihajlovićeva.

– Da naša deca budu zaštićena – rekla je potpredsednica Vlade i zahvalila UNICEF-u na saradnji.

Memorandum kao oblast za saradnju predviđa: borbu protiv dečjih i ranih brakova i pokretanje Nacionalne koalicije za borbu protiv te pojave, zatim borbu protiv nasilja nad decom, socijalno uključivanje romske dece i stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih, posebno devojčica i devojaka, u digitalne tehnologije.

De Dominikis je rekla da memorandum potvrđuje zajedničku posvećenost za unapređenje položaja dece i mladih u Srbiji, a posebno za devojke u romskoj populaciji.

– Prva oblast je rešavanje dečjih brakova kao pogubne prakse u Srbiji. U Srbiji je oko 60 odsto Romkinja u braku pre 18. godine – rekla je zvaničnica UNICEF-a.

Ona kaže da su one uglavnom primorane da uđu u brak i da to ima posledice na ceo njihov život, pošto se tako povećava mogućnost da ih suprug zlostavlja, i da zato mora da se mnogo radi kako bi se suzbila ta pojava, smanjilo siromaštvo i povećalo obrazovanje.

– Računamo na lidersku podršku Mihajlovićeve kako bi se s tim izborili – rekla je De Dominikis.

Ona je napomenula da je važna i socijalna inkluzija romske dece, zatim veći pristup knjigama i obrazovanju, širirenje mogućnosti za digitalnu pismenost, pristup tehnologijama posebno kada je reč o devojčicama.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments