Taman kada se činilo da smo na korak do toga da pobedimo epidemiju korona virusa, došlo je do ponovnog razbuktavanja epidemije, baš kako je na to i upozorio dr Srđa Janković.

Mišljenja o tome zašto je ponovo povećan broj zaraženih u našoj zemlji su različita, a evo šta o tome kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Previše smo se opustili i osnovni razlog zašto je buknula epidemije je da nismo shvatili da je korona virus sa nama i da moramo da živimo sa njim. Poruka države je da smo taj prvi napad odbili, da smo tu bitku dobili, niko nije rekao da smo pobedili virus. Ne postoji nijedan svetski stručnjak niti bilo ko da je tačno predvideo šta će i kako će da bude. Nemamo razloga da ulazimo u bilo kakve prognoze, malo znamo o virusu, jedino što znamo je da zavisi od nas, da moramo da se pridržavamo mera“, poručio je on.

On je istakao da se o virusu ne zna mnogo – ne zna se kada će biti leka, vakcine, ali znamo da mere daju rezultate.

„Nemamo razloga da ulazimo u bilo kakve prognoze, malo znamo o irusu, jedino što znamo je da zavisi od nas, da moramo da se pridržavamo mera“.

Lončar je najavio i da ukoliko ove nove mere ne budu dale rezultate, „moramo da idemo na još teže“.

„Neko to zove teže, ali to je jedino što može da da razultat i spasi zdravlje, molim građane da to gledaju iz tog ugla.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu pregledano 3.185 ljudi sa respiratornim problemima, od toga samo na Infektivnoj klinici 318, kao i da ti brojevi „ne ohrabruju“.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, on je jutros rekao da je samo oko 270 pacijenata zapravo zbrinuto u zdravstvenim ustanovama, delom u Beogradu a delom u drugim mestima, zato što ispunjavaju kriterijume za bolničko lečenje.

„To nisu uopšte podaci sa kojim možemo da budemo zadovoljni… Ja se stvarno nadam da su ovo podaci koji će naterati naše građane i koji će sve nas naterati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije“, dodao je Lončar.

Govoreći o kapacitetima u beogradskim kovid bolnicama, Lončar navodi da se istog momenta kada jedan pacijent bude otpušten odmah presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

„Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak i Šabac. Moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja“, rekao je ministar.

Lončar je naveo i da će u ponedeljak Institut za reumatologiju biti pretvoren u kovid-bolnicu, a da će pacijenti smešteni u tu zdravstvenu ustanovu biti prebačeni u Klinički centar na jednu ili dve klinike.

Autor:Kurir.rs/Prvatv

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments