Posle višepartijskih izbora devedesetih godina, tačnije od juna 1992. do aprila 1993. godine, predsednik Skupštine opštine Požarevac postaje gospodin Miomir Ilić. Skupština je u to vreme, po Statutu, imala daleko veće ingerencije nego danas. Miomir Ilić bio je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije, narodni poslanik  u periodu od 2000. do 2003. godine, u još jednom mandatu predsednik skupštine u Požarevcu i gradonačelnik od juna 2012. godine do 23. maja 2016. godine, kada odlazi u penziju.

Osim bogate političke karijere koja je trajala više od 20 godina, Miomir Ilić ima i vrsnu radnu biografiju. Po zanimanju je diplomirani inženjer šumarstva, odsek zaštite zemljišta od erozije i uređenja bujičnih tokova. Dok je studirao, dobija i posao na samom Šumarskom fakultetu u Beogradu, ali je povratak u Požarevac bio draži. Od 40 godina radnog staža, 35 je proveo u oblasti vodoprivrede. Pored svega ovoga, ne smemo zaboraviti i fudbalsku karijeru igrača, trenera i člana FSS što je Ilićeva najveća ljubav.

Šta Miomir Ilić poručuje Saši Pavloviću, sadašnjem gradonačelniku? Da li ima savet ili ne?

„Ja sam kao kandidat za odbornika SPS-a aktivno učestvovao u tome da tada zamenik, a sada gradonačelnik Saša Pavlović to i postane. Zašto mislim da je to dobro? Period od četiri godine je dovoljan da jedan mlad čovek pokaže svoje znanje i umeće. Meni je drago što je Saša izabran. Budite sigurni da ću poštovati njegove odluke, pogotovo njegovu najavu koja se tiče razvoja teritorije Požarevca prema Velikoj Moravi, jer je ovaj grad između tri reke a nema nikakvu aktivnost i svoju blizinu ka reci.

Mnoga neslaganja postoje u politici. Što se tiče novih političara, treba da svi razmisle o tome da nisu oni ti koji mogu da žive samo od politike nego moraju da znaju da je izborna volja građana u pitanju, koja mora da se poštuje.

Ne može se govoriti da u prošlosti ništa nije rađeno. Ja Požarevac poznajem od 1948. godine kao jedan „blatnjav“ grad. Taj period je dug, ali Požarevac je sada jedan od razvijenijih u Srbiji.

Zato svim sadašnjim kolegama poručujem da se ne vraćaju mnogo u prošlost, nego da poštuju ono što je ostalo od njihovih prethodnika, da nastave svoj rad i da budu viđeni i poštovani u gradu u kom obavljaju funkciju. Ja sam zahvalan građanima Požarevca jer nisam imao nijednu primedbu na svoj rad, jer sam došao iz operative i tako sam svoju funkciju i obavljao.

Želim novom rukovodstvu da sarađuje sa svim građanima. I opozicijom. Jer je interes toga da se Požarevac razvija.

Požarevac kao grad ima dva pravca razvoja. Jedan je energetski kombinat u Kostolcu sa selima koja oko njega gravitiraju i ima razvojnu komponentu koja je od državnog interesa. Istovremeno, on zauzima plodne poljoprivredne površine. Ali, stiška i naselja u Pomoravlju, kao i sam grad, pripadaju poljoprivrednom delu, što je druga razvojna tačka. Poljoprivredu zaboravljamo, a ona nam je donela mnogo blagostanja. I državi i narodu. Zato se zalažem i zalagao sam se da se u požarevačkom delu, koji je bio poljoprivredno-industrijskog tipa, sprovede što hitnije zamisao o tom delu razvoja, koja već postoji.

Beograd mora da se razvija, ali moje lično zapažanje, kao i većine ljudi, je da on ne može biti oaza. Zato i podržavam predsednika države u tome da treba da se razvija svaki deo Srbije. Mladi ljudi ne treba da jure za Beogradom, jer to nije dobro ni za njih, porodice a i samu Republiku Srbiju.“

Našu sutrašnju priču činiće poruka gospodina Miodraga Milosavljevića.

Sve prethodne poruke gradonačelniku Saši Pavloviću možete pročitati OVDE .

Autor: Poportal

FOTO: Elena Marjanović

 

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments