U požarevačkom Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Zabela puštene su u pogon moderne komjuterizovane mašine za metalski pogon namenjenu obuci osuđenika, koji će uz pomoć njih praviti nameštaj za druge zatvore.

U pitanju je CNC mašina i mašina za sečenje čelika, a vrednost opreme iznosi 57.000 evra. Polovina sredstava je donacija nemačke nevladine organizacije „Help“, dok je drugu polovinu izdvojila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, rekao je Direktor Uprave Dejan Carević.

„Ove mašine su od izuzetnog značaja jer će osuđenici moći da rade, ostvare zaradu, brže će im proći vreme, a moći će i da unaprede svoja znanja i veštine i da lakše kasnije dođu do zaposlenja“, rekao je Carević.

 

Prema njegovim rečima, uz pomoć ovih mašina, sistem za izvršenje krivičnih sankcija će moći da zadovoljni najveći svojih potreba kada je u pitanju nameštaj.

Kao primer za to je naveo nedavno otvoreni zatvor u Pančevu koji je u potpunosti opremnljen nameštajem proizvedenim u zatvorskom sistemu.

Senior program menadžer za ekonomski razvoj u organizaciji „Help“ Masa Bubanja kaže da je ova donacija važna za resocijalizaciju osuđenika.

„Jako je važno da osuđena lica koja su na izvršenju kazne dobiju mogućnost da razvijaju svoja znanja i kompetencije, koje će im pomoći kasnije za zaposlenje“, naglasila je Bubanja.

Jedan od osuđenika kaže da mu je obuka veoma zanimljiva i da je taj vid rada veoma tražen. On očekuje da će se ovim poslom baviti kada odsluži kaznu.

Drugi osuđenik je zadovoljan obukom i nada se da će mu kasnije u životu dobro doći. U požarevačkom zatvoru, u kojem se sada nalazi oko 1.400 lica lišenih slobode, u narednje dve godine biće izgrađena tri nova paviljona, dovoljna za smeštaj skoro 700 osudenika.

Foto: P.Jovanović

U prvom paviljonu biće mesta za 216 lica, u drugom 224, a u trećem takode 224 lica. Radovi na izgradnji prvog objekta već su krenuli i u njih je uključeno i 20-tak osuđenika.

Inače, Zabela ove godine obeležava 165 godina postojanja i najstariji je kazneno-popravni zavod u sistemu za izvršenje krivičnih sankcija u Srbji.

Autor: RTS