U požarevačkom Centru za kulturu danas je Politehnička škola iz ovog grada proslavila dva jubileja – 30 godina postojanja škole i 90 godina od izgradnje zdanja Dom trgovačke omladine.Tim povodom izdata je monografija i održana akademija u kojoj su učestvovali sadašnji profesori škole. Govorilo se o samo delu uspeha koji su postigli đaci ove obrazovne ustanove kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Monografija i akademija na obeležavanju dva jubileja Politehničke škole u Požarevcu 42351

Monografija i akademija na obeležavanju dva jubileja Politehničke škole u Požarevcu 42351

„Zgrada Doma trgovačke omladine u kome se danas nalazi Politehnička škola podignuta je pre tačno 90 godina. Od tada, pa sve do današnjih dana ona predstavlja pravi hram kulture i obrazovanja, a tačno trećinu tog vremena sa velikim uspehom stiču obrazovanje učenici Politehničke škole. Svoju obrazovno-vaspitnu misiju naša škola započela je 5. oktobra 1990. godine i za ovih 30 godina postojanja dala je veliki doprinos u oblasti obrazovanja i kulture, ne samo na nivou lokalne zajednice već i na nivou Republike Srbije. Ove godine, posle organizovanja saradnje sa Srednjom stručnom školom iz Instabula, ime škole je postalo prepoznatljivo i u međunarodnim okvirima.

Politehničku školu, ovakvu kakva je danas, sa 17 odeljenja i blizu 500 učenika i preko 60 zaposlenih, stvarali su svi koji su učestvovali u njenom radu – zaposleni i učenici, od njenog osnivanja do današnjih dana. U to ime dugujemo zahvalnost osnivačima, svim dosadašnjim direktorima, kao i svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos razvoju Politehničke škole.

U školskimm spisima ostale su i ostajaće dragocene poruke i bogata pedagoška isustva budućim generacijama. Greške smo uvek brzo ispravljali a ono što je dobro prihvaćeno je u našoj školi i čuvano kao tradicija“, rekao je ovom prilikom Darko Radovanović, direktor Politehničke škole u Požarevcu.

Monografija i akademija na obeležavanju dva jubileja Politehničke škole u Požarevcu 42351
Darko Radovanović, direktor Politehničke škole Požarevac

Radovanović je, između ostalog, podsetio na zadužbinare Savu Mirkovića i Mihajla Pavlovića koji su nesebično, od svog novca, podigli Dom trgovačke omladine i poklonili ga svom gradu i svom narodu.

Monografija i akademija na obeležavanju dva jubileja Politehničke škole u Požarevcu 42351

Ovom priikom dodeljene su zahvalnice za doprinos razvoju škole. U ime grada Požarevca, zahvalnicu je primio gradonačelnik Saša Pavlović:

„U Srbiji, pa i u našem gradu, ima obrazovnih ustanova koje su daleko starije od vas, ali malo njih se može pohvaliti tako brzim i snažnim napretkom. Na svim poljima.
Kada je u pitanju unapređenje infrastrukture i osavremenjivanje nastavnih sredstava ove škole, drago mi je da se podsetim spiska starog svega 5 godina. Od tada do danas zamenjena je podloga u sali za fizičko, urađena kompletna hidrantna mreža a nabavljene su i nove klupe i stolice za sve kabinete.
2018. godine kupljen je automobil za obuku učenika a naredne godine potpuno je opremljen kabinet za informatiku i računarstvo.
Uveren sam da bi danas govorili i o datumu otvaranja i sale nekadašnjeg bioskopa “Kultura“ koja se nalazi pod krovom vaše škole, ali taj, kao i mnoge druge planove uspela je da odloži ova situacija sa pandemijom kovid 19.
Naglašavam odloži, a ne prekine, tako da sam siguran da ćemo već naredne godine ponovo otvoriti vrata ove sale, ne samo za učenike i profesore Politehničke škole, već i za sve ostale građane koji će time dobiti još jedan reprezentativan kulturni prostor sa dugom i sjajnom tradicijom. Predviđeno je da sala bude opremljena prema najsavremenijim standardima, a njen kapacitet će biti nešto manje od 300 sedišta.
Sve ove investicije vi ste zaslužili i opravdali predanim radom i rezultatima koji gradu i građanima služe na ponos.
Podsetiću da se korišćenje elektronskog dnevnika u Srbiji sprovelo zahvaljujući vama i još nekolicini škola koje su učestvovale u tom pilot projektu. Zahvaljujući vašim zapažanjima u radu tog sistema, danas je on svakodnevica u našoj prosveti i kao takav dokaz da su informacione tehnologije oblast u kojoj grabimo krupnim koracima ka najrazvijenijim zemljama.
Imao bih još mnogo pohvala i sugestija da vam uputim ali ostavićemo to za naše buduće radne sastanke kojima se radujem, jer znam da ćemo na njima, zajedno, izgraditi sjajnu budućnost za vaše đake.“

Monografija i akademija na obeležavanju dva jubileja Politehničke škole u Požarevcu 42351

U ime Ministarstva prosvete i Školske uprave u Požarevcu zahvalnicu je primio njen načelnik Slaviša Joksimović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

 

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments