Planinu Mont Everest u proteklih sto godina posetilo je nekoliko miliona ljudi, a većina za sobom ostavlja tragove u vidu smeća i pokvarenih šatora.

Zbog svega toga dolina planine sada izgleda mnogo drugačije nego što je prikazuju u reklamama za turizam.

Mont Everest je sa 8.848 metara najviši vrh na svetu, a prvi pokušaji uspona na ovu planinu datiraju još iz 1922. godine.

Prvi uspešan uspon do vrha planine zabeležen je 1953. godine, a Edmund Hilari i Tenzing Norgajsu prvi koji su videli svet s vrha Everesta. Mnoštvo ljudi je pohodilo planinu nakon njih, a devedesetih ona postaje jedna od glavnih destinacija za sve planinare sveta. Nešto kasnije je na godišnjem nivou na planini bilo 150.000 ljudi.

Planinari koji prvi put posete planinu ostaju šokirani prizorom smeća i starih šatora kojih je mnogo u dnu planine. Oni koji provode dosta vremena u okolini Everesta kažu kako posetioci ne ostavljaju smeće na vrhu, nego ga gurnu ka podnožju jer nemaju energije da ga nose sa sobom nazad.

Smeće se zatim nakuplja u podnožju planine. Na planini takođe postoje prirodne rupe koje su pune smeća, od plastike, aluminijuma, konzervi i staklenih flaša do papira i sličnih otpadaka.

Još jedan veliki problem jesu ljudske fekalije koje se odbacuju u rupe planina, a koje stignu do dna planine s lavinama. Procenjuje se da na godišnjem nivou na planini ostane blizu 5.400 kilograma ljudskog izmeta, jer svi koji posete planinu imaju problema sa varenjem zato što konzumiraju vodu koja nije sasvim filtrirana.

Međutim, planinu na godišnjem nivou čisti nekoliko stotina volontera koji na Everest dolaze samo radi tog posla, a nekoliko organizacija želi da se uključi u čišćenje i planiraju da otvore centre za čišćenje u blizini planine.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments