Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.

U izjavi za Tanjug Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju, i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan.

– Ono što je novina jeste redarska služba: gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija – rekao je Nedić i dodao da je jedna od najvećih novina upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.

Kako je istakao, Pravilnik i Zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi pa su se stekli uslovi za upotrebu sile pa i tog spreja.

Ilustracija

Privatno obezbeđenje sa vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri transportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.

– Trenutno u Srbiji postoji više od 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju preko 800 licenci za obavljanje ovih poslova s tim da jedna firma može da ima više licenci – kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.

„Bezbednosna kultura stanovništva“

Iako je pravilnik precizan on napominje da ipak postoje problemi pre svega oko „bezbednosne kulture samog stanovništva“ što bi doprinelo da bolje razumeju šta radnik fizičkog ovlašćenja radi i koja su njegova ovlašćenja.

– Potrebno je uraditi niz edukacija iz bezbednosne kulture kao što radi MUP – kaže on i objašnjava da bi to pomoglo ljudima da shvate da je radnik tu zbog njih kao i da pomogne postojećim bezbednosnih službama.

Autor: Blic