Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavljaju program „Srbija 2025“ u zgradi „Palata Srbija“.

Program sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina.

„Srbija je danas fundamentalno različita zemlja, stabilna i mnogo poštovanija u inostranstvu, sa stopom nezasposlenosti ispod 10 odsto, prvi put sa jednocifrenom stopom, zemlja koja ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi“, okupljenim je rekla Brnabićeva.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto, prvi put jednocifrena – 9,5 odsto, koja konstantno opada, dok je prosečna neto plata nešto viša od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju.

Brnabić je dodala da je Srbija danas zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta sa jednom od najvećih stopa rasta u ovom delu Evrope.

„Ovo treba da bude na ponos svih građana, jer smo ovo uspeli zajedno da uradimo. Danas smo ovde, jer Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje“, poručila je Brnabić.

Program Srbija 2025 vredan je nešto manje od 14 milijardi evra, rekla je Brnabić, poručivši da će se program „Srbija 2025“ finansirati iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti saradnu.

Ona je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

"Na kraju 2025. prosečna plata 900€, a penzije 430-440€. To obećavamo građanima Srbije" 27503
Beograd, 28. decembra 2019 – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic na predstavljajnju programa “SRBIJA 2025”, koji sadrzi plan investicionih projekata za dalji razvoj Srbije u narednih 5 godina. FOTO TANJUG / TANJA VALIC

„Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakom projektom, odnosno celokupnim planom ‘Srbija 2025’, da bismo znali u svakom trenutku gde svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje“, rekla je Brnabić.

„Srbija se nalazi danas na korak od dobijanja investicionog rejtinga“, dodala je premijerka.

Predstavljanju programa razvoja zemlje u narednih pet godina pristustuju članovi vlade, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih institucija.

Nakon premijerke, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je saopštio konkretne planove.

„Godine 2014. donosili smo teške mere koje su pogodile svakog građanina Srbije, ali su bile lekovite. A sada kako stvari stoje imamo najveći rast u Evropi“, rekao je Vučić.

„Na kraju 2025. prosečna plata biće 900€, a penzije će biti 430-440€. To obećavamo građanima Srbije“, naglasio je Vučić.

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

„Prvi cilj plana Srbija 2025. je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u 2019. godini iznosio 3,8 milijardi evra, što je, kako je naveo, više od svih država zapadnobalkanske šestorke zajedno, „plus još nekih 15 odsto“.

„Nivo direktnih stranih investicija u ovoj godini veći je za devet odsto nego 2018. godine. Srbija je u novembru imala najviši rast u Evropi od šest odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom od četiri odsto iako je bilo prognozirano 3,5 odsto“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je od 2014. godine „promenjeno lice Srbije“ koja je, kako je ocenio, danas „uspešna zemlja koja napreduje najbrže u jugoistočnoj Evropi“.

„Uspeli smo da budemo među najboljima u Evropi ne samo u košarci, vaterpolu i odbojci, već i u ekonomiji gde smo uvek bili poslednji ili među poslednjima. Mi smo 2014. godine donosili teške mere za svakog našeg građanina ali su one bile lekovite. Danas je trenutak da izađemo sa drugačijim merama za naše građane“, kazao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će u okviru programa Srbija 2025 više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.

„Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu“, rekao je Vučić. Predsednik je detaljno predstavio koji će svi putevi biti urađeni u narednom periodu na nivou cele Srbije.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Predsednik Vučić najavio je da će u okviru Programa „Srbija 20205“ za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra.

Vučić je kazao da je za pomoć mladim bračnim parovima namenjeno, pored svih redovnih davanja iz budžeta, 500 miliona evra, jer je za državu trenutno najvažnija borba za mlade ljude u Srbiji.

„Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku.

„Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 milina evra“, naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subevencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji. Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davnaja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevneciju dece obolele od autizma i pomoć i drugo.

Vučić je rekao da je program Srbija 2025. vreda ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra. „Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedna budžet na raspolaganu i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti“.

Vucić je naveo da će u januaru naredne godine prosecna plata biti preko 500 evra, a penzije 245 evra.

Penzije su trenutno 226 evra, a biće skoro dvostruko veće za pet godina u realnom iznosu, rekao je predsednik i dodao da će životni standard penzionera biti oko 70 odsto bolji nego sada.

Rekao je da se to moze i zbog makroekonomske stabilnosti i da će kurs dinara 14 godina u kontinuitetu ostati stabilan – između 117 i 120 dinara u odnosu na evro.

Napomenuo je da će sa platama ići lakse, a sa penzijama teze, jer se smanjuje udeo penzija u platama, ali da će se sve preduzeti da i penzije budu usklađene sa rastom plata, ali da se ne smeju ugroziti javne finansije.

„Pomeraćemo da bude 12 do 13 odsto ucesća, danas nam je 10,2 odsto, ići će na 10,5 – 10, 7 , da bi penzije rasle brže“, rekao je Vučić, napominjući da bismo, ako bi išli na čist švajcarski model, bili u problemu.

Vučić je naglasio da treba obezbediti konkurenciju na tržištu radne snage, jer nemamo radnika.

Autor:B92

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
milenko paunovic
16/01/2020 17:32

A koje godine ce da bude 300 evra za obicnog radnika?