Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo izjavio je da dve sedmice pošto je deset gradova na severu zemlje proglašeno „crvenom zonom“ u njima prvi put nema novih slučajeva koronavirusa.

On je u izjavi za BBC istakao da to pokazuje da su mere nametnute u prvom području širenja virusa bile efektne i izrazio nadu da će Italija biti prva u Evropi koja se izborila s ovom vanrednom situacijom, prenosi RTCG.
Prema njegovim rečima, te mere su poslužile kao model za ostatak zemlje. „Italija je prva zemlja u Evropi koja je tako jako pogođena, ali se nadam da ćemo biti i prva država koja se izborila s ovom epidemijom“, rekao je Di Majo.
On je rekao da većina građana poštuje vladine mere za suzbijanje koronavirusa, a da će oni koji ih budu kršili biti suočeni sa sankcijama – novčanom kaznom ili krivičnom prijavom.
U Italiji su zatvorene sve prodavnice, osim apoteka i onih koje prodaju hranu. Kompanijama je naređeno da zatvore nebitna odeljenja, a pozorišta, škole, muzeji i frizerski saloni ne rade.
Italijanske vlasti očekuju da će se rezultati restrikcija videti za dve nedelje i da će širenje koronavirusa biti stavljeno pod kontrolu, posebno u delovima zemlje koji su izvan crvene zone.
U Italiji je do sada potvrđeno 15.113 slučajeva koronavirusa, a 1.258 osoba je preminulo.
Ulice Italije prazne su, a uobičajene jutarnje gužve zamenila je sablasna pustoš nakon što je Vlada izdala mere karantina za celu zemlju kako bi pokušala da uspori epidemiju.
Autor: FoNet
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments