U budžetu za 2019. država je planirala 19 milijardi dinara više za plate zaposlenih u javnom sektoru. Vlada je drastično povećala i izdvajanja za poljoprivredu, zapošljavanje i zdravstvo, otkriva „Blic“.

U nacrtu budžeta za narednu godinu jasno se vidi da država nije planirala nove rezove i bolne mere fiskalne konsolidacije. Naprotiv, kako se navodi u dokumentu u koji je „Blic“ imao uvid, Vlada je ispunila obećanje i povećala izdvajanja za plate u javnom sektoru. Za plate radnika u 2019. opredelila je 228 milijardi dinara, naspram ovogodišnjih 209 milijardi i tako masu zarada uskladila sa najavljenim povećanjem zarada od sedam do 12 odsto.

Više para država će dati i za subvencije, ukupno 101,1 milijardu dinara za razliku od ovogodišnjih 89,3 milijarde. Najveći deo – 41 odsto ukupnog iznosa biće dato za dotacije poljoprivrednicima, zatim privredi (17 odsto), za železnicu (14,5 odsto) i puteve (9 odsto). Poljoprivreda će praktično dobiti šest milijardi dinara više nego ove godine, što je rast za 21 odsto, dok će privreda dobiti budžet koji je veći za 2,5 milijardi dinara. Nešto veće subvencije država je planirala za gradnju i održavanje puteva, ali i za razvoj turizma. Kultura će, međutim, dobiti isti budžet, odnosno četiri milijarde dinara.

U nacrtu buždeta jasno se vidi i da će država povećati ulaganja u zdravstvo. Iz državne kase u republički Fond za zdravstveno osiguranje planirana su izdvajanja od 34,7 milijarde dinara, što je rast za oko 30 miliona evra u odnosu na ovogodišnji budžet. Duplo su uvećana i izdvajanja za Nacionalnu službu za zapošljavanje.

S druge strane, padaju, i to prilično, troškovi kamata po uzetim kreditima. Umesto ovogodišnjih 117,8 milijardi dinara, u narednoj godini rashodi za kamate smanjiće državnu kasu za 103,1 milijardu. Za 2,4 milijarde državu će manje koštati kamate na domaće kredite, a za 13 milijardi kamate na ino-zajmove. Ukupni izdaci za otplatu kredita biće smanjeni sa 617 na 559 milijardi dinara.

Nacrt budžeta za 2019. godinu:  Za plate 19 milijardi više, a za tri sektora DRASTIČNO POVEĆANJE 11247 Foto: RAS / RAS Srbija

Od javnih preduzeća i agencija država u finansijskom smislu za 2019. ne očekuje ništa više nego ove godine. Direktori „Srbijagasa“, EPS, „Srbijašuma“… koja u državni budžet imaju obavezu da uplate do 50 odsto dobiti, trebalo bi ukupno da uvećaju državnu kasu za 15,5 milijardi dinara, a državne agencije za 1,6 milijardi.

U budžetu se istovremeno ne vide posebna izdvajanja za veće penzije. Sudeći prema brojkama, država ozbiljno računa na efekte boljeg punjenja PIO fonda po osnovu povećanja broja zaposlenih i veće uplate doprinosa za PIO. Tako se navodi da će budžetski dodatak za redovnu isplatu penzija koji država isplaćuje PIO fondu biti 181,4 milijarde dinara naspram 185,8 milijardi u ovoj godini. Takva praksa ne isključuje povišice za najstarije.

Izvor: Blic
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments