Gradska uprava grada Požarevca danas ( sreda, 18.3.2020.godine ) je dobila od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sredstva u iznosu od 2.600.000 dinara. Ova sredstva su dodeljena kao nagrada za „Najbolju gradsku upravu u 2019. godini“, navodi se u saopštenju.

Ova nagrada je dodeljena kao primer dobre prakse pod nazivom „Odgovorno upravljanje javnom svojinom grada Požarevca“, za oblast odgovrnost i vladavina prava. Grad Požarevac odazvao se javnom pozivu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji je bio objavljen početkom ove godine.

Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Grada Požarevca prilikom današnjeg potpisivanja ugovora nije krio zadovoljstvo činjenicom da su iz nadležnog ministarstva prepoznali rad i zalaganje lokalne samouprave na podizanju standarda i kvaliteta iz pomenute oblasti.

Najbolja gradska uprava u 2019. godini je požarevačka 31855

„Po donošenju zakonskih i podzakonskih propisa nadležno odeljenje za imovinsko-pravne poslove Gradske Uprave Grada Požarevca u proteklom periodu prikupilo je celokupnu dokumentaciju za 16.000 nepokretnosti koji su predmet javne svojine Grada Požarevca, od kojih su za 14.500 nepokretnosti podneti zahtevi i izvršen upis prava javne svojine Grada Požarevca u javne knjige grada. Ovde je reč o poslovnim prostorijama, stanovima, građevinskom zemljištu…“, rekao je Simonović i posebno apostrofirao šta su koristi od pomenutog upisa:

„Time se stvaraju preduslovi za aktivno raspolaganje stvarima u javnoj svojini Grada Požarevca, čime se omogućava da različite grupe zainteresovanih ostvare odgovarajuća prava.Ovo je pogotovu značajno za koriščenja stanova od strane lica koja su u stanju socijalnih potreba i licima iz ranjivih grupa. “

Dodatan benefit,po rečima Simonovića, je taj da su svi prikupljeni podaci o nepokretnostima koji su predmet javne svojine dostupni zainteresovanim građanima:

„Prikupljeni podaci uneti su u katastar nepokretnosti, tako da na njihovom portalu (e-katastar nepokretnosti) mogu da se dobiju sve informacije o predmetnoj nepokretnosti kao i postojanju drugih informacija.

Dobijena sredstva biće utrošena za finansiranje aktivnosti koje bi dovele do potpune realizacije prikupljanja podataka i upisa nepokretnosti koja su u javnoj svojini Grada Požarevca.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments